понеделник, 15 юни 2015 г.

Свинско месо по „Строгановски“


 
За тази рецепта съм използвал методиката за направа на Бьоф Строганов - което в най-простия си вариант представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз или макаронени изделия. В моят вариант месото е свинско, като има допълнително добавени някои продукти и подправки.

Продукти: 500 г крехко свинско месо, 200 г мариновани гъби, 100 мл течна сметана за готвене, 200 мл месен бульон, 3 глави лук, 1 сладка червена чушка, 2 скилидки чесън, 80 мл олио, 1/3 чаена лъжица аджика /люта/, ½ чаена лъжица смлян бял пипер, 1 чаена лъжичка пшенично нишесте, около 1 чаена лъжица равна сол.


Начин на приготвяне:

Нарязвате месото на малки парчета. Накисвате го в студена вода за 45-60 мин. заедно с 1 супена лъжица олио, 1/3 ч.л. аджика, 1 супена лъжица бяло вино и 4- 5 зърна чер пипер. След това го оцеждате и подсушавате. Загрявате мазнината на умерено силен огън Запържвате месото за 10 мин. Това не е точно запържване, а нещо средно между варене и запържване.  
Не използваме оригиналната технология на пържене на Бьоф Строганов. След това прибавяме нарязаният на полумесеци лук. Запържваме още 3-4 мин. 
 Бульонът смесваме с нишестето и заливаме месото. Намаляваме огънят на умерен и захлупваме да къкри 15 – 20 мин. Бъркаме периодично. После добавяме сметаната, нарязаната на дребно чушка, гъбите и оставяме да задуши 10 мин. на слаб огън. Изключваме нагревателният уред, поръсваме с подправките и солта. Разбъркваме и оставяме захлупено ястието на топлият котлон още 5 мин. 
 


Сервирайте с картофи – верени, пържени, на пюре или свежа сезонна салата.

Добър апетит!

1 коментар: