четвъртък, 11 юни 2015 г.

Кучмачи



Днес искам да представя на Вашето внимание грузинско ястие от карантия. Приготвя се както с пилешка и така и с говежда такава. Избрах говежди субпродукти. Освен черен дроб, сложих сърце и бъбреци. Добавих и ароматни подправки. Получи се нещо вълшебно.

Продукти : Говежда карантия - 200 г сърце, 200 г черен дроб, 200 г бъбреци, 60 мл олио, 60 мл червено вино, 60 мл бульон, 2 бр. дафинов лист, 1 бр голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 връзка пресен кориандър /магданоз/, ½  чаена лъжица сминдух, 1/2 чаена лъжица суха чубрица, ½ чаена лъжица естрагон, ½ нар, сол, смлян чер и червен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Почиствате карантията от ципи и жили. Измивате и накисвате за около 3 часа в студена вода. След това изхвърляте водата, слагате в тенджера, наливате нова студена вода да покрие 1 пръст продуктите и кипвате на огъня. Отново  прецеждате и изхвърляте водата. Заливате карантията с гореща вода и варите 30 мин. на умерен огън заедно с дафиновият лист. Отпенвате. Отнемате от огъня, изливате горещата вода, като си запазвате 100 мл от бульона. Заливате веднага със студена вода. Нарязвате карантията на дребни парчета по 1 см -  1.5 см .
Загрявате мазнината в тиган с незалепващо покритие или с много дебело дъно. Запържвате за около минута нарязаният лук, добавяте нарязаните субпродукти, виното и бульона. Задушавате под похлупак на умерен огън около 10-15 мин. Бъркате периодично. После добавяте подправките – чубрица, сминдух, естрагон, чер, червен пипер. Задушавате още 2-3 мин. Отнемате от огъня, посолявате и слагате пресования /счукан/ чесън и накълцаният магданоз. Готовото ястие охладете и поднесете поръсено със зърна от нар и нарязан магданоз.

Тук Кучмачи е още горещо и без зърна от нар
Добър апетит!

Аз лично при задушаването добавих, освен гореописаните подправки и зеленчуци,  малко пресен джоджен, ½ чаена лъжица кавказка подправка аджика и 1 малка сладка червена чушка нарязана на ситно.

4 коментара:

  1. Тотално ме разби!
    Страхотия, Ванка. Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Илианка! Наистина е разкош. Пък и аз имам слабост към кавказката кухня. Хубав ден!

      Изтриване
  2. Разкошно ястие, Ванка! Харесвам кавказката и в това число грузинската кухня, но не си спомням да съм попадала на точно тази рецепта. Благодаря ти, че я сподели! Снимките обещават чудесен вкус. :)
    Поздрави и пожелание за красиво, усмихнато и вкусно лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма! Вкусът е вълшебен, ако обичаш ястия със субпродукти! Особено като се добави малко аджика и много изстудено вино се изпива. :)
      Поздрави!

      Изтриване