сряда, 7 януари 2015 г.

Тортичка

Срещу тази рецепта не съм отбелязал име навремето когато съм я записвал.Вероятно съществува наименование. Продуктите са близки до тези на торта медовик или френска селска торта. Но въпреки липсата на име е много вкусна.

Продукти:
Блат - 2 бр. яйца, 3 ч.ч. /200мл./ бяло брашно, 1 ч.ч. орехови ядки, 3 с.л. мед, 1 ч.ч. захар,150 гр. краве масло, 1 ч.л. с връх сода за хляб, 1 ч.л. оцет, 2 бр. ванилия на прах.
Крем – 2 бр. яйца, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. с връх брашно, 400 мл. прясно мляко, 1 с.л. с връх какао,1-2 ч.л. коняк, 200 гр. краве масло.

300 мл. сладък чай за сиропиране на блатовете.
За поръсване - 1ч.ч. смелени орехи, 50 гр. шоколад.

Начин на приготвяне:
Блат - Разбивате яйцата със захарта. При постоянно биене прибавяте разтопеното краве масло, угасената в оцета сода, 3 с.л. мед, по малко, докато свърши пресятото брашно,ванилията и накрая смелените орехови ядки. Разделяте сместа на 4 части.
Върху хартия за печене, правите кръг с диаметър 20 см.. Нанасяте едната част от сместа и изпичате за около 10 мин. /докато леко покафенее отгоре/ в загрята на 175 градуса фурна. Така 4 – ри блата.
Крем – Яйцата разбивате със захарта, прибавяте брашното,коняка и млякото. Слагате на слаб /умерен/ огън и бъркате постоянно докато се сгъсти. Отнемате от огъня, слагате какаото, обърквате и оставяте напълно да изстине. Размекнатото краве масло разбивате и постепенно прибавяте млечната смес. Смесете до еднородна смес. Оставяте на хладно за 30- 40 мин. да стегне леко и отново разбивате.
Слагате блат,сиропирате със подсладен чай, после намазвате с крем и така докато свършат блатовете. Тортата намазвате с крем отвсякъде, поръсвате със смелени орехи и шоколад. Оставяте на студено в хладилник за 12-24 часа да стегне.

Добър апетит!

12 коментара:

  1. Честит празник, адаш! Жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! За много години!
      Честит Имен ден и на теб! Здраве и Щастие!
      Весел празник!

      Изтриване
  2. Г-н Пейчев Честит Имен ден! Желая Ви здраве и много щастливи мигове покрай всички занимания! Весел празник! Савка Борисова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! За много години!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Честит Имен Ден!
    С пожелание за много здраве и усмихнати дни!
    Весел празник!
    Много вкусна торта си приготвил за празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Христинка!
      Поздрави и хубав ден на теб!

      Изтриване
  4. Може ли да вмъкна нещо за крема. По-лесно е млечния крем да се прибавя лъжица по лъжица към масления. Прощавайте ако греша. За много години! И честит имен ден! Миа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря и за много години!
      "Размекнатото краве масло разбивате и постепенно прибавяте млечната смес. " - Мисля, че същото съм написал. Хубав ден!

      Изтриване
  5. Ванка, да ти е живо и здраво името и с гордост да го носиш, да си много щастлив и все така добър готвач!!
    Много хубава тортичка за този специален ден!!
    Весело изкарване на празника и НАЗДРАВЕ!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми! За много години! Здраве, щастие и успехи през Новата година! Наздраве!

      Изтриване
  6. Честит празник, Иване! Пожелавам ти здраве и късмет!
    Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  7. Иван, все пак и туд, дори на патерица - да ти честитя!
    Пожелавам усмихнати делници, а празниците да са повече и все сред прекрасни хора! Здраве и късмет и на теб, и на семейството!
    Отмъквам и парченце тортичка!

    ОтговорИзтриване