четвъртък, 22 януари 2015 г.

Мляко с ориз

Сутляш -/сютляш/ на турски, това е десерт с ориз сварен в подсладено прясно мляко.
В празничната българска кухня мляко с ориз се приготвя на Сирни заговезни и на Гергьовден.
Продукти: 1 ч.чаша ориз, 750 мл. прясно мляко, 1 ч.л. канела, 1 и 1/2 ч.ч. захар кристал, 2 ч.ч. вода.
По желание – 3 бр. жълтъци.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит ориз заливаме с две чаени чаши вода.Варим на умерен огън догато оризът се полусвари и попие водата. После добавяме топлото мляко и захарта. Продължаваме да варим без да увеличаваме огъня, докато оризът омекне и се сгъсти – отнема около 30 мин./ в зависимост от вида на ориза/.
Ако прибавяме жълтъци, то става малко преди да свалим от огъня ориза, като бъркаме непрекъснато и енергично. Разпределеният в купички ориз оставяме да изстине и поднасяме поръсен с канела.
Мляко с ориз без жълтъци и с канела

Може и със сладко от плодове по избор.

Мляко с ориз със жълтъци и сладко от смокини
Добър апетит!
Източник: Българска национална кухня.

3 коментара:

  1. Много приятен десерт. Правя го точно така , но с малко повече мляко и накрая добавям 1с.л.нишесте, размито в малко вода. Става леко креместо. Така го харесват у дома и задължително с канела.Ще пробвам и с жълтъци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Някои счукват ориза при направата на Сутляша.

      Изтриване
  2. Иван, класика си е този сутляш, но не се сещам често да го приготвям, ти ме подсети сега!

    ОтговорИзтриване