неделя, 11 януари 2015 г.

Зеленчукова крем супа с топено сирене и сметана

Продукти: 3 бр. средни картофа, 1 бр. морков, 1 бр. малък пащърнак, 1 резенче целина /глава/, 2 с.л. ориз, 2с.л. булгур, 1 среден стрък праз лук, 1-2 скилидки чесън,  3 с.л. зехтин /олио/, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, щипка кимион, щипка индийско орехче, 1 ч.л. сол, 600 мл. вода, 50 гр. настъргано топено сирене, 100 мл. течна сметана за готвене.

Начин на приготвяне: Измивате, почиствате и нарязвате на дребно зеленчуците. Оризът и булгурът също измивате със студена течаща вода и подсушавате.
Слагате всички зеленчуци,магданоза, ориза и булгура с 600 мл.вода и зехтинав подходяща тенджера /хубаво да е с дебело дъно/. Варите на умерен огън, под похлупак около 40 мин., до омекване на зеленчуците. Отнемате от огъня, пасирате всичко. Прибавяте солта и подправките.  Разбърквате. Внимателно пускате топеното сирене и сметаната, като бъркате постоянно да се разтворят. Връщате на огъня да кипне. Готово.
Сервирайте с препечен хляб, крутони. Можете да поръсите отгоре с малко накълцан пресен копър или магданоз.

Добър апетит!

6 коментара: