събота, 3 януари 2015 г.

Чешки ванилени полумесеци

Продукти за 36-40 броя: 150 г бяло брашно, 60 г картофено брашно /нишесте/, 150 г студено, безсолно краве масло, 60 г пудра захар, 60 г смелени бадеми /бадемово брашно/, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 – 3  бр. пакетчета ванилия на прах /1ч.л./, щипка сол.

80-100 г пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Омесете всички продукти, без кравето масло. Може и в кухненски робот да направите това. След това прибавете нарязаното на ситни парчета  СТУДЕНО  /от хладилника/ краве масло. Месете докато се получи тесто / с кухненски робот е по лесно и бързо/. Когато е готово тестото, сложете го в кесия и да престои в хладилник поне 1 час. Може да замесите тестото вечерта, а сутринта да го изпечете.
След престоя извадете /то е твърдо и го омесете да поомекне/, разточете фитили и нарежете на кръгчета. 


Направете полумесеци. Сложете ги в тава застлана с хартия за печене.

 
Загрейте фурната на 160 градуса и печете на долно ниво около 15 мин. до леко порозовяване.

Извадете, не бързайте да прехвърляте, нека поизстинат малко защото са много чупливи и поръсете с пудра захар, докато са още топли. Съхранявайте, след като изстинат в затворен херметически съд.
Готово!

Добър апетит!
бадемово брашно
 

14 коментара:

  1. Ванка, защо като видя твоя рецепта, веднага огладнявам и ми се иска да скоча и да я направя???
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Поздрави и за много години!

      Изтриване
  2. Честита Нова 2015 г!
    Здраве ,късмет и много успехи!
    И аз ги правих за Коледа,чудни !
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! За много години! Поздрави и успехи през новата година!

      Изтриване
  3. Честита Нова година, Ванка! Живи и здрави да сте всички в къщи!
    Успешна, добра и спорна 2015 година ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепи! За много години!
      Успехи през новата година!

      Изтриване
  4. Здравейте! Едва днес намерих картофено нишесте на руския гастроном на паметника "Левски".Тези дни ще ги направя. Благодаря за споделената рецепта Савка Борисова съм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Успех при направата на сладките! Надявам се да Ви допаднат.
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Здравейте! Бях Ви притеснявала, относно намирането на картофено нишесте. Едва днес намерих и купих от руския гастроном на паметника "Левски". Сега вече нямам оправдание да не направя тези красоти. Какво разбирате под смлени бадеми или бадемово брашно? Аз смятам да ги обеля и да ги смеля с мъничко захар, за да избегна момента от получаване на бадемово масло. Реших, че са белени защото рогчетата са много светлички. Савка Борисова съм. Благодаря Ви за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря подобна вечер на Вас!Преди малко повторих коментара си , но ако не Ви е трудно напишете за бадемите , моля. Важно е белени ли са преди да ги смелите. Савка Борисова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Относно бадемовото брашно - сложих снимка в рецептата. Можете да го намерите в по големите вериги - Метро, Кауфланд, Лидл.
      Ако ще мелите обелени бадеми - трябва да ги пресеете през гъсто сито.Само на брашно. Ако са по едри частиците сладките ще станат по груби. Дано съм бил от полза! Още веднъж успех при направата на сладките. Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Здравейте! Безпокоих Ви , относно бадемовото брашно, защото преди време бях купувала от Карфур, което е кафяво на цвят. Даже го имам , но с изтекъл срок. Отново ще потърся във веригите, посочени от Вас. Благодаря за отзивчивостта.

    ОтговорИзтриване