понеделник, 18 август 2025 г.

Маринован пържен патладжан

 


В оригиналната рецепта от руския сайт ястието е посочено като студена закуска. Но можете по всяко време да си ги хапвате.

Продукти: 1 кг патладжани / 5-6 бр. /,  10 скилидки чесън, 6-7 листенца босилек.

За маринатата: 100 мл оцет, 400 мл вода, 25 мл соев сос, 4 гвоздейчета карамфил, 3 броя дафинов лист, 10 зрънца черен пипер, 3 с.л. кафява захар, 1 и ½ с.л. сол, 1 с.л. растително масло.

Растително масло за пържене, вода за киснене на патладжаните.

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват. Нарязват се на филии по дължина /може на кубчета или други форми/. Накисват се в студена вода за 45 минути и оцеждат. Подсушават се.

След това се изпържват до златисто. По около 3 минути от всяка страна на силен огън.

Приготвя се маринатата. Всички продукти се смесват в тенджерка, кипват се и се охлаждат.

Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки. Слагат се в голяма чиния. Върху тях се слагат филиите патладжан, всяка от които предварително се потопява в маринатата. Поръсват се с нарязан босилек. Накрая се заливат с остатъка от маринатата.

Захлупват се и се прибират в хладилника. Готови са след 3-5 дни.

Добър апетит!

 

По материали от https://yummybook.ru/recept/holodnaya-zakuska-marinovannye-baklazhany#google_vignette с малки допълнения от мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар