В
оригиналната рецепта от руския сайт ястието е посочено като студена закуска. Но
можете по всяко време да си ги хапвате.
Продукти: 1
кг патладжани / 5-6 бр. /, 10 скилидки
чесън, 6-7 листенца босилек.
За
маринатата: 100 мл оцет, 400 мл вода, 25 мл соев сос, 4
гвоздейчета карамфил, 3 броя дафинов лист, 10 зрънца черен пипер, 3 с.л. кафява
захар, 1 и ½ с.л. сол, 1 с.л. растително масло.
Растително масло за пържене, вода за киснене на
патладжаните.
Начин
на приготвяне: Патладжаните се обелват. Нарязват се на
филии по дължина /може на кубчета или други форми/. Накисват се в студена вода
за 45 минути и оцеждат. Подсушават се.
След това се изпържват до златисто. По около 3 минути от
всяка страна на силен огън.
Приготвя се маринатата. Всички продукти се смесват в
тенджерка, кипват се и се охлаждат.
Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки. Слагат
се в голяма чиния. Върху тях се слагат филиите патладжан, всяка от които
предварително се потопява в маринатата. Поръсват се с нарязан босилек. Накрая
се заливат с остатъка от маринатата.
Захлупват се и се прибират в хладилника. Готови са след
3-5 дни.
Добър
апетит!
По
материали от https://yummybook.ru/recept/holodnaya-zakuska-marinovannye-baklazhany#google_vignette
с малки допълнения от мен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар