вторник, 7 април 2015 г.

Яхния от коприва – 2

Вече в блогът ми има една рецепта за яхния с коприва. Тази, която днес ще ви представя е по постна и оскъдна откъм продукти. С много по изразен вкус на коприва.

Продукти: 800 гр. връхчета от млада коприва, 4 супени лъжици олио, 1 глава кромид лук или 4-5 стръка пресен лук, 1 чаена лъжица доматено пюре или 2 пресни домата, обелени и настъргани на едро ренде, 1 кафена чашка ориз, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка сол.

За поръсване – смлян чер пипер.      

Начин на приготвяне: Копривата се измива и попарва с гореща вода за 10 мин..  
Нарязва се на дребно.
В тенджера олиото се загрява на умерен огън. Задушаваме нарязаният на ситно лук. Прибавяме копривата и прадължаваме да задушаваме на умерено силен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След 10 мин. слагаме доматеното пюре, размито с 1 кафена чашка топла вода и оризът, изчистен, измит и подсушен. Намаляваме огъня, след няколко минути слагаме солта, червеният пипер, разбъркваме. Наливаме 1 литър гореща вода. Сега вече варим на тих огън докато се свари оризът и омекне копривата напълно.


Яхнията се поднася поръсена със смлян чер пипер и кисело мляко.

Добър апетит!

Понякога вместо с коприва, правя тази яхния със спанак или лапад.
Тук поднесена с яйце по панагюрски
 

1 коментар:

  1. Благодаря за рецептата! Много добре се получи с овче кисело мляко .................:))))) Поздравления за прекрасния блог.

    ОтговорИзтриване