петък, 30 октомври 2015 г.

Мляко с ориз и тиква на фурна


 

Продукти: 230 г  ориз, 1 л прясно мляко, 220 г захар, 4 бр. яйца, 70 г краве масло, 400 г изчистена и настъргана на едро ренде тиква, ½ ч.л канела, 1 бр. ванилия, щипка сол.

Начин на приготвяне: Тиквата обелваме и настъргваме на едро ренде. Леко запържваме с 30 г краве масло за няколко минути. Сваляме от огъня и объркваме с канелата.
Почистеният и измит ориз попарваме с 1 ч.ч. – 200 мл гореща вода. Захлупваме и оставяме да поеме водата. После варим с млякото и щипка сол на тих огън докато оризът омекне. Сваляме от огъня. Оставяме да поизстине, прибавяме яйцата, захарта,тиквата, ванилията и 30 г краве масло.
Объркаме всичко добре. Изсипваме в тавичка, дъното на която сме намазали с останалите 10 г разтопено масло и запичаме в умерена фурна – 180 градуса, докато придобие светлокафяв цвят – отнема около 25-30 мин..
Сервира се напълно изстинало с мед или плодови сокове.

Добър апетит!

сряда, 28 октомври 2015 г.

Чахохбили – пиле по грузински


 
Чахохбили – е рецепта за пиле, задушено със зеленчуци, подправки и билки, едно от най-известните ястия на грузинската кухня. Аз лично бях изненадан, че Чахохбили е лесно за приготвяне и не изисква  някакви екзотични продукти.
Има два начина за направа на  Чахохбили - така нареченият сух метод, когато парчета пиле се пържат без добавяне на мазнина или масло,  а след пържене пилето се задушава без добавяне на вода или бульон, и втори, с малки количества масло по време на пържене и добавяне на бульон, ако е необходимо.
Аз го приготвих по втория начин.


Продукти: Пиле –с чисто тегло около 1.2 – 1.3 кг, домати, средно големи неводнисти – 5 броя, , чушки – червена и зелена по 1 брой, доматено пюре – 1 с.л., чесън – 5 големи скилидки, аджика /лютивка/ - 1 ч.л., зелен магданоз – 1 връзка, пресен кориандър – ½ връзка, кориандър на прах – 1 ч.л., хмели сунели /грузинска подправка/ - 1 ч.л., няколко щипки  чер пипер, сокът на един лимон, сол - 1 ч.л., пилешки или зеленчуков бульон – 80 мл , растителна мазнина /олио/ – около 100 мл  .

Начин на приготвяне: Почистеното и измито пиле нарязваме на дребни парчета. Загряваме мазнината в тиган или тенджера с дебело дъно и запържваме нарязаното пиле да златисто от всяка страна – по 3-4  мин. на умерено силен огън. Добавяме нарязаният на ивици /кръгчета/ лук и запържваме за около 1-2 мин. , слагаме разредената с бульон доматена паста и 3 настъргани на едро ренде домати. Намаляваме огъня на слаб и под похлупак задушаваме 25 - 30 мин. След 15 мин. добавяме почистените от семена и дръжки нарязани на едро чушки, и аджиката.
2 бр. домата попарваме с вряла вода за около 60 сек. После изваждаме и веднага потапяме в ледено студена вода. Обелваме обвивката им и нарязваме на едри парчета /резенчета/.
5 мин. преди да снемем от огъня ястието слагаме доматите, сокът от лимона и ¾ от зелените подправки.
Снемаме готовото ястие от огъня. Поръсваме го със сол, смлян кориандър, хмели сунели и накълцаните на много ситно скилидки чесън. Объркваме и захлупваме за 15 мин.. Поднасяме топло, поръсено с останалите 1/3 накълцани зелени подправки и топъл домашен хляб.

Добър апетит!

П.П.  Ако доматите са много воднисти, не слагаме бульон! Тези, от Вас които не обичат лютивото, могат да пропуснат аджиката.

събота, 10 октомври 2015 г.

Салата „Фантазия“


 
Преди две вечери си пиех спокойно ракията. Имах си салатка от домати и лук. Гледах си мача и изобщо идилия. Обади ми се съседа и каза, че ще дойде да гледаме заедно мача. Нали си го знаех че е ракиджия и реших да го изненадам със салатата към ракията. Аааабе шило в торба не стои, както казва народът. Сега две вечери подред пека патладжани в партигрила и се заредих с Моцарела от Лидл. J

Продукти за салата за звама: 2 бр. по големи добре узрели домата, 2 бр. средноголеми патладжани – изпечени, ½ глава червен лук, 1 малка глава чесън, 1 - 2 с.л. олио, 2 с.л. зехтин, 2 – 3 с.л. винен оцет,  1 с.л. нарязан пресен магданоз, 125 г меко сирене Моцарела, сол на вкус

Начин на приготвяне: Измивате добре доматите, обелвате лука и ги нарязвате. Поръсвате с олио и сол и обърквате добре. Разпределяте по краищата на по голяма чиния.
Изпеченият, почистен и оцеден за 30 мин. патладжан нарязвате на ситно. Обелените скилидки чесън пресовате. Омесвате с  патладжана, магданоза, зехтина и оцета. Добавяте  нарязаното на дребни парчета сирене. Оставяте 10 мин. да почине и слагате по средата на чинията в кръга домати. 1-2 маслини и малко пресен магданоз за украса и сте готови да гледате мача.

Може да добавите по желание и няколко цели орехови ядки и още оцет към патладжана- въпрос на вкус. J
Наздраве!

петък, 9 октомври 2015 г.

Туршията на мама


 
Продукти за 3 л буркан: 1 кг камби, 600 г моркови, 1 кг зеле, ½ средна глава целина, листа целина, 300 мл винен оцет, 250 мл сок от камбите и морковите, след посоляване + вода, 60 г  сол, 100 г захар + 1 с.л. мед, 50 мл олио, 2 бр. по големи дафинов лист, 3-4 зърна бахар, 1/3 ч.л. зърна чер пипер, 4 аспирина.   

Начин на приготвяне: Камбите се нарязват на четири парчета, морковите на кръгчета. Всичко се омесва в голям съд заедно със захарта и солта. Оставят се да престоят около 8 часа, като се разбъркват няколко пъти през това време. Зелето се нарязва на полукръгове  - около 10 см , с дебелина 1 см. Може да го попарите в маринатата за 20 сек или да го наредите както си е нарязано. По Ваш избор, правил съм го и в двата варианта – все е вкусно. Редите всичко в буркана, заедно с нарязаната на ситно почистена глава целина и листа.

Оцетът, подправките, медът, заедно с отделеният сок от камбите и морковите, които посолихме със захар и сол слагаме на огъня да кипне и отнемаме. Оставяме да изстине и заливаме туршията. Слагаме аспирините за дълготрайност. Бурканът го обръщаме няколко пъти да се разтворят добре аспирините.
Добър апетит!

Сокът от посолените ако не е 250 мл, просто долейте студена вода, ако е повече не отнемайте, а го смесете с оцета.
Може да Ви се напълни буркана с по малко или по вече зеленчуци. Зависи от видът им, състоянието им и колко ги притискате при подреждането.
Съвет, ако маринатата не Ви достигне за да покрие зеленчуците в буркана, излейте я обратно в подходящ съд и прибавете пропорционално по малко оцет, вода, захар и сол. Кипнете, оставете да изстине и залейте отново.

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Печени кестени


 

Изберете едри и пресни питомни кестени.

Накиснете ги в студена вода за 45 – 60 мин. . След тази процедура извадете и подсушете. С остър нож направете овал по плоската страна, а на тъпата направете разрез във форма на кръст. Сложете ги в тавичка и покрийте отгоре с фолио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса /без вентилатор/ около  20—25 минути, като от време на време тавичката се разклаща. Проверете, като надигнете фолиото дали кестените са изпечени. Кафявата обвивка на кестените след изпичане се разтваря там, където са направени разрезите и се показва „ядката“. Ако кестените не са изпечени добре, оставете ги във фурната още 8 -10 минути. Белим ги възможно най-топли. Освен твърдата кора, махаме и тънката кожичка на кестена. Посоляваме.
Важно правило за печените кестени – ако няма разрези, ще получите хвърчащи кестени във фурната и това може да доведе до повреди.
Задължително трябва да се обелят възможно най топли и след това веднага да се посолят.
Насладете се на вкусът им.

Добър апетит!