сряда, 28 октомври 2015 г.

Чахохбили – пиле по грузински


 
Чахохбили – е рецепта за пиле, задушено със зеленчуци, подправки и билки, едно от най-известните ястия на грузинската кухня. Аз лично бях изненадан, че Чахохбили е лесно за приготвяне и не изисква  някакви екзотични продукти.
Има два начина за направа на  Чахохбили - така нареченият сух метод, когато парчета пиле се пържат без добавяне на мазнина или масло,  а след пържене пилето се задушава без добавяне на вода или бульон, и втори, с малки количества масло по време на пържене и добавяне на бульон, ако е необходимо.
Аз го приготвих по втория начин.


Продукти: Пиле –с чисто тегло около 1.2 – 1.3 кг, домати, средно големи неводнисти – 5 броя, , чушки – червена и зелена по 1 брой, доматено пюре – 1 с.л., чесън – 5 големи скилидки, аджика /лютивка/ - 1 ч.л., зелен магданоз – 1 връзка, пресен кориандър – ½ връзка, кориандър на прах – 1 ч.л., хмели сунели /грузинска подправка/ - 1 ч.л., няколко щипки  чер пипер, сокът на един лимон, сол - 1 ч.л., пилешки или зеленчуков бульон – 80 мл , растителна мазнина /олио/ – около 100 мл  .

Начин на приготвяне: Почистеното и измито пиле нарязваме на дребни парчета. Загряваме мазнината в тиган или тенджера с дебело дъно и запържваме нарязаното пиле да златисто от всяка страна – по 3-4  мин. на умерено силен огън. Добавяме нарязаният на ивици /кръгчета/ лук и запържваме за около 1-2 мин. , слагаме разредената с бульон доматена паста и 3 настъргани на едро ренде домати. Намаляваме огъня на слаб и под похлупак задушаваме 25 - 30 мин. След 15 мин. добавяме почистените от семена и дръжки нарязани на едро чушки, и аджиката.
2 бр. домата попарваме с вряла вода за около 60 сек. После изваждаме и веднага потапяме в ледено студена вода. Обелваме обвивката им и нарязваме на едри парчета /резенчета/.
5 мин. преди да снемем от огъня ястието слагаме доматите, сокът от лимона и ¾ от зелените подправки.
Снемаме готовото ястие от огъня. Поръсваме го със сол, смлян кориандър, хмели сунели и накълцаните на много ситно скилидки чесън. Объркваме и захлупваме за 15 мин.. Поднасяме топло, поръсено с останалите 1/3 накълцани зелени подправки и топъл домашен хляб.

Добър апетит!

П.П.  Ако доматите са много воднисти, не слагаме бульон! Тези, от Вас които не обичат лютивото, могат да пропуснат аджиката.

2 коментара:

  1. Едно ного обичано от мен ястие! Супер изглежда Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! На мен също ми е любимо така приготвено пилето. Поздрави!

      Изтриване