сряда, 3 декември 2014 г.

Зеленчукова супа с топено сирене и сметана

Продукти: 2 бр. средни картофа, 1 бр. морков, 1 бр. малък пащърнак, 1 резенче целина /глава/, 2 с.л. ориз, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 бр. зелена чушка, неголяма, 3 с.л. зехтин /олио/, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 ч.л. комбинирана подправка „Зеленчуков микс” за супи, 1 ч.л. сол, 1.2 литра вода, 40 гр. настъргано топено сирене, 2 с.л. течна сметана за готвене.

Начин на приготвяне: Измивате, почиствате и нарязвате на дребно зеленчуците. Оризът също измивате със студена течаща вода и подсушавате.
Загрявате зехтина в подходяща тенджера. Запържвате нарязаните лук, чесън, целина, морков и ориза. Наливате топла вода, слагате нарязаният пащърнак и варите 10 мин. Прибавяте картофите и чушките. Варите още 20-25 мин. под похлупак на умерен огън до сваряване на зеленчуците. Отнемате от огъня, слагате подправките, магданоза и солта. Разбърквате. Пускате внимателно топеното сирене и сметаната, като бъркате постоянно да се разтворят. Връщате на огъня да кипне. Готово.
Сервирайте с препечен хляб. Можете да поръсите отгоре с малко накълцан пресен копър.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Чудна супа, Иване!
    С такава застройка най-обичам...и зеленчукова..мммм...

    ОтговорИзтриване