вторник, 28 юни 2016 г.

Бухти– 2


 
Една вкусна рецепта от книгата „Какво да сготвим набързо“
Продукти: 250 г бяло брашно, 500 г кисело мляко 3.2%, 50 г захар на пясък, 1 яйце, ½ ч.л. с връх хлебна сода /сода бикарбонат/, ¼ ч.л. сол и по желание 1 ванилия или настъргана лимонова кора.
250-300 мл мазнина за пържене, 50-80 г пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Киселото мляко се разбърква с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно се прибавя пресятото брашно, омесено с  /по желание/1 ванилия или настъргана лимонова кора. От получената средно гъста каша се взема по около 1 с.л. и се пуска в сгорещената мазнина. Хубаво е да се пържат на маслена баня на УМЕРЕНА температура. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар.
Добър апетит!

Бухтите стават толкова големи, в зависимост колко пълна ще бъде лъжицата с готовата смес за пържене.

събота, 25 юни 2016 г.

Печени кайсии със сирене Бри


 

Бързо лесно и вкусно. Десерт според сезона.

 Продукти за две порции: 8 – 10 по големи добре узрели кайсии, 180 г сирене Бри, няколко щипки захар с карамел и ванилия, пресни кайсиеви ядки.
Мед за поливане, розмарин по желание.

 Начин на приготвяне: Измивате добре кайсиите, подсушавате ги и ги цепвате на две. Нареждате ги в тавичка застлана с готварска хартия. Поръсвате всяка половинка с захар с карамел и ванилия, после резенчета сирене Бри и най отгоре слагате прясно обелена кайсиева ядка.
Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 мин., до леко разтапяне на сиренето.
Изчаквате да изстинат и заливате отгоре с мед преди сервиране.
Добър апетит!

 По желание можете да загреете в микровълновата печка за около 20 сек меда със сложен в него розмарин. Оставяте да изстине напълно, прецеждате и тогава заливате изпечените кайсии.

сряда, 22 юни 2016 г.

Сладко от бели череши


 
Продукти: 2 кг добре узрели бели череши, 1 кг и 600 г захар, 150 г орехови ядки, 2 бр пакетчета ванилия, 10 г лимонена киселина /лимонтозу/, 300 мл вряла вода.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете черешите от дръжките и костилките. Използвайте само добре узрели череши, те по добре абсорбират сиропа.
Сложете захарта в подходящ съд на загретия котлона. Залейте с 300 мл вряща вода. Бъркайте докато захарта се разтвори и сиропа кипне. Сипете черешите и ореховите ядки. Варете на силен огън  10 мин. след завиране на сиропа. Махайте с решетъчна лъжица появилата се пяна. Отнемете от огъня и оставете напълно да изстине. Повторете същата процедура още три пъти, като всеки път варите черешите в сиропа 5 мин. след завирането на течността. На третия път прибавете ванилията и лимонената киселина /2 мин. преди да свалите от огъня/. Горещото сладко насипете в затоплени буркани, запечатайте и обърнете с капачките надолу да се стерилизира. Съхранявайте на хладно и тъмно място /мазе/.

Добър апетит!


 Сладкото в оригиналната рецепта се приготвя, като черешите се пълнят с натрошени орехови ядки на мястото на костилките. Но за мен това е пипкава процедура и сложих целите орехови ядки при черешите. Познайте от първия път, първо изядохме кое – ореховите ядки естествено. Вместо орехови ядки може да се използват лешници, а вместо ванилия – зелени листенца индрише. Сиропът за сладкото остава по рядък от обикновено, но това да не Ви притеснява. Голяма вкусотия е.

Кюфтета от тиквички – 2


 



Вече има една рецепта в блога, но днес искам де ви представя още една. Тя е малко по различна, като състав на продуктите.
Продукти: 1 кг – 1.2 кг тиквички, 200 г бяло саламурено краве сирене, 80 г козе сирене, 2 големи варени картофа – около 300 г , 3 яйца – L, 3 с.л. счукан на дребно сухар, 1 с.л. с връх брашно, 2 с.л. накълцан на ситно пресен джоджен, 2 бр. чеснови скилидки, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. с връх сол

Растително масло за пържене. Брашно за овалване.

Начин на приготвяне:   Тиквичките обелваме, изчистваме от семенната част. Настъргваме на едро ренде, посоляваме, разбъркваме и оставяме 60 мин. На гевгир да се оцедят.
Трите яйца леко разбиваме с вилица, оследователко прибавяме настърганото сирене, настърганите варени картофи, счуканите на ситно сухари, брашното, пресованите скилидки чесън, черния пипер и накълцания на много ситно джоджен. Объркваме и оставяме в хладилник за 60 мин.
След 1 час тиквичките в гевгира изцеждаме много добре, прибавяме към останалата смес и объркваме. Оформяме с ръце кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим в горещо /цвърчящо/ олио.
Пържа в тиган с по дебело дъно, мазнината трябва да стига до половината на кюфтенцата. Много важно е да е гореща, да не залепват кюфтаците по дъното. След като покафенеят добре, се обръщат внимателно с решетъчна лъжица. По време на пърженето проверявайте дали някое кюфте е залепнало за дъното на тигана, и внимателно с вилица го отлепвайте
Поднесете със сос от кисело вляко, с малко зехтин, счукан чесън и копър.

Добър апетит!

Използвам тиквички от по тъмния сорт – според мен имат по малко течност. В зависимост от големината на тиквичките сложете 1 кг или 1.2 кг , зависи колко кора и семенна част ще изхвърлите. Джодженът в рецептата може да се замени с пресен копър, но вкусът няма да е същият. Козето сирене може да се замени с пармезан. Сирената трябва да бъдат сухи, твърди, а не воднисти и меки. Не заменайте сиренето с кашкавал, последният много лесно се разтапя и разваля формата на кютетата. Много важно е олиото за пържене, преди да сложите оформените кюфтета в него да е ГОРЕЩО. Ако сместа стане по водниста, прибавяте към нея по лъжица брашно или счукани сухари. Успех!
 

неделя, 19 юни 2016 г.

Мариновани зеленчуци на тиган


 

Една бърза и лесна гарнитура към печено /пържено/ месо
Продукти: 1 голяма червена чушка, 1 голям морков, 1 голяма глава червен лук /става и с обикновен/,1 малък червен домат, 1 голяма скилидка чесън, 2 малки сладки зелени чушки /който обича може да ги замени с люти/, 1 ч.л. с връх захар, 1 ч.л.- равна сол, 1 ч.л. светъл соев сос, 1 с.л. зехтин /оризово олио/, 1 с.л. балсамов оцет.

Начин на приготвяне: Нарежете почистените морков и чушка на лентички с дължина 3-4 см .Лукът на кръгчета, скилидката чесън на дребно. Зелените чушки прибавете цели, само изрежете дръжките. Доматът на едри парчета – 6 части. Сложете зеленчуците в по дълбок съд.
Смесете в отделен съд, зехтина, оцета, захарта, солта и соевият сос. Объркайте добре и залейте зеленчуците. Захлупете съда и оставете 30 мин. да се мариноват. Разбърквайте ги периодично.
Загрейте на силен огън тиган с дебело дъно /може и с тефлоново покритие, ако издържа на висока температура/. След като се е нагрял добре, сипете зеленчуците с маринатата. Две минути на огъня при постоянно разбъркване са достатъчни. Свалете от огъня и поднесете с месо.

Може да сложите и други зеленчуци по Ваш избор. Аз понякога прибавям лентички от тиквички за готвене.

Добър апетит!

сряда, 15 юни 2016 г.

Сладкиш с пресни малини и шоколад


 

Продукти: 400 г пресни, добре узрели малини, 160 г бяло брашно, 160 г пудра захар 160 г краве масло, 3 яйца, 1 чаена лъжичка бакпулвер - 5 г, 50 мл течна сметана, 50 мл подсладено кондензирано мляко, 80 г бадемово брашно, 100 г бисквити с какао, 100 г черен шоколад , 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Размекнатото краве масло разбийте до побеляване с пудрата захар. Постепенно прибавете 3 – те жълтъка, течната сметана, кондензираното мляко, бадемовото брашно, пресятото и омесено с бакпулвера и ванилията брашно. Разбъркайте много добре сместа.
Отделно разбийте 3-те белтъка на пяна и внимателно прибавете към останалата смес. С дървена лъжица, отдолу нагоре бъркайте докато сместа поеме пяната от белтъците.
Тавичка с диаметър 20 см застелете с готварска хартия и сипете половината смес. Върху нея сложете половината от малините /предварително измити и подсушени/, половината от шоколада, натрошен на дребни парчета и половината от бисквитите натрошени на едри парчета. След това останалата смес, отгоре пак малини, шоколад и бисквити.
Печете в предварително загрята фурна на 165 градуса около 60 мин., без да отваряте вратата на фурната. След това пробвайте с дървена клечка сладкиша за готовност. Ако по клечката има тесто- печете до пълното изпичане. При мен това отне около 70 мин. После открехнете широко вратата на фурната и оставете да изстине напълно.

Добър апетит!

 Вместо по 50 г течна сметана и кондензирано мляко, можете да използвате само сметана или прясно мляко.

събота, 11 юни 2016 г.

Сладкиш с желирано кисело мляко и плодове


 


Продукти:
БЛАТ - 2 бр. яйца, 1/2 ч.ч. захар,  2/3 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 180 мл сок от компот от кайсии /праскови/ и 1ч.л. с връх бакпулвер.

КРЕМ: 2 кофички кисело мляко – общо 800 г, 2 пакетчета желатин, 1ч.ч. / 200мл / захар, плодове 200 г череши- без костилки, 200 г нарязани и обелени узрели кайсии.

ЗАЛИВКА: 250 мл сок от компот от кайсии /череши/, 5 г желатин.

 

Начин на приготвяне:
Блат - Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва бакпулвера. Пече се около 20-25 мин. на 180 градуса предварително загрята фурна /в тавичка с диаметър 26-28 см с падащи стени/ . След изпичане – се сиропира докато е горещ със студен сок от компот кайсия.

Крем /пълнеж/ -Използваме кисело мляко -  по едно 2% и 3.2% . Разбиваме ги с телена бъркалка, заедно със захарта. Млеката ги затопляме по 30 сек в микровълновата фурна.
Накисваме желатина в 120 мл студена вода, после на водна баня го разтапяме и прибавяме на тънка струйка разбитото кисело. Отнемаме от огъня, оставяме да изстине около 60 сек и прибавяме нарязаните кайсии и цели череши /без костилки/. Заливаме блата и оставяме в хладилник да стегне – малко повече от час ми отне.

Заливка – Разтваряме желатина в малко вода, загряваме го на водна баня или слаб огън и прибавяме сока при постоянно бъркане. Като поизстине заливаме отгоре внимателно стегнатото /желирано/ мляко. Прибираме на студено в хладилника за 3-4 часа. Готово!

Добър апетит!

сряда, 8 юни 2016 г.

Сладкиш с бишкоти


 
Една бърза и лесна рецепта от старите тефтери.

 Продукти: 500 г обикновени бишкоти, 400 г захар – кристал, 800 мл прясно мляко, 150 г пудра захар, 100 г орехови ядки, 100 г подсладена сгущьонка /кондензирано мляко/, 320 г краве масло, 2 бр. ванилии на прах, 2 с.л. с връх какао, 3 с.л. бяло брашно.
 

Начин на приготвяне: Правим млечен крем от 300 мл прясно мляко с 3 с.л. брашно и 2 с.л. /40 г /захар кристал. След като се сгъсти, отнемаме от огъня, прибавяме ванилиите, разбъркваме и оставяме напълно да изстине.
Размекнатото краве масло разбиваме на пяна с пудрата захар и какаото. Прибавяме на тънка струйка при постоянно разбиване сгущьонката и изстиналия млечен крем.
Разтваряме 180 г захар кристал в 500 мл студено прясно мляко.
В тавичка с диаметър 26 см. приготвяме сладкиша.
Топим бишкотите една по една в подсладеното прясно мляко, намазваме с крем и редим в тавичката по следният начин.
Първата бишкота намазана с крем навиваме в кръг по средата на тавата. Около нея лепим останалите докато ги свършим. Подравняваме с нож отгоре, като изрязваме стърчащите бишкоти.
180 г захар с 2-3 с.л. вода карамелизираме. Заливаме разстланите върху домакинско алуминиево фолио /намазано с мазнина/ орехови ядки. След изстиване на сместа, счукваме всичко на дребно и поръсваме отгоре сладкишът.

Слагаме на студено в хладилник да престои 24 часа. Аз не го чаках толкова J
По желание отгоре можете да сложите сезонни или замразени плодове.

Добър апетит!