вторник, 21 февруари 2017 г.

Галактобуреко


 

Популярен сиропиран гръцки сладкиш с пълнеж от грис, увит в тестени листи. Има много рецепти в интернет пространството. Да Ви представя и моят вкусен вариант. Без преувеличение – ще си оближете пръстите.

Продукти:
За крема – 180 г фин пшеничен грис, 500 мл сварено пълномаслено прясно мляко, 500 мл готварска сметана, 200 г захар, 4 яйца, 80 г краве масло, 2 ванилии.
500 г фини кори за баклава
220 г краве масло за намазване

За сиропа – 600 г захар, 500 мл вода, 80 г мед, кората на 1 лимон, 1 пръчка – около 10 см канела

Начин на приготвяне:
Първо да се заемем със сиропа. Слагате захарта в подходяща тенджера и наливате 500 мл гореща вода, разбъркате и поставяте на нагревателен уред на умерена температура. Бъркате, щом течността стане бистра, пускате пръчката канела и да поври 2 мин. Снемате от огъня, добавяте настърганата на ситно кора лимон и меда. Разбърквате добре и оставяте да изстине.
В отделна тенджера на слабо умерен огън загрявате млякото със 100 г захар. На тънка струйка прибавяте течната сметана /на стайна температура/. След като се затопли добре сместа / не допускайте да завира/ слагате при постоянно бъркане гриса. Снемете от огъня когато той се сгъсти – да прави „черта“. Обикновено сгъстяването му отнема около 6 мин. Веднага прибавете 80 г студено краве масло. Разбъркайте /с телена бъркалка/ добре да се разтопи. След това започнете с миксер да разбивате за около 5-6 мин. да се изстуди сместа. Накрая добавете разбитите на гъста пяна яйца, ванилия и 100 г захар /предварително ги разбивате до сгъстяване/. Разбъркайте с телена бъркалка до еднородна смес.
Разтопете 220 г краве масло. В добре намаслена от вътрешната част тавичка с размери 25 x 35 см започнете да покривате дъното и стените с фините листи. Мажете ги обилно с масло навсякъде – всеки лист. Подреждайте ги така, че да излизат отвъд стените на тавичката. После да можете да загърнете крема. След това изливате готовия крем, загъвате от всички страни с краищата на положените фини кори. Започнете да слагате отгоре листи – тях също ги мажете, като притискате краищата на листите надолу по стените на тавичката, с помощта на четка. Така докато свършат. Нашият пакет е готов. /Обикновено отдолу под крема аз слагам 9-10 фини листа, а върху крема 6-7 в зависимост от бройката им в пакета./
Нарязвате отгоре внимателно на парчета, ножът да не опира до дъното на тавата. Заливате с останалото масло и печете 75 мин. на предварително загрята фурна на 160 градуса.
Накрая на печенето, ако Ви е много силна фурната можете да покриете с фолио да не загори.
Изваждате горещият сладкиш и внимателно с черпак веднага сиропирате със студения сироп. Оставете на хладно /не в хладилник/ да поеме сиропа за 12 часа.



Насладете се на вкусът му.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Вашата рецепта е уникална!Много богат и наситен вкус,идеално съчетание на аромати.Страхотна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване