вторник, 18 октомври 2016 г.

Сладко от цитрусови плодове


 

 

 

 Продукти: 1.2 кг цитрусови плодове - 2 бр портокали, 2 бр. мандарини, 2 бр. лимони, 1 грейпфрут, 1 кг захар, 600 мл вода, 1 ч.л. лимонтузу, 1-2 ванилии.

 Начин на приготвяне: Измийте целите плодове с течаща студена вода, като ги търкате с кухненска гъба около 5 мин. След това с навлажнена със ракия /чист спирт/ кухненска хартия избършете внимателно навсякъде кората им. Сварете плодовете за 12 мин. във вряща вода на умерена температура. Извадете и веднага потопете в студена вода.
След изстиването нарежете плодовете /заедно с кората/ на кръгчета с дебелина 5-6 мм, краищата при дръжките изхвърлете. Почистете от семките и влакната по средата. Сложете ги в дълбок съд /тенджера/ и посипете със захарта. Нека престоят така 12-14 часа, като периодично ги разбърквате с дървена лъжица. Сложете на силен огън и залейте с 600 мл гореща вода. Нека след завирането на течността да се варят 13 мин., а после продължете на умерен огън още 45 мин. Изключете нагревателният уред и оставете напълно да изстине всичко.
След това отново включете, нека да се вари още 10 мин., като 5 мин. преди сваляне от огъня прибавете 1 ч.л. лимонтузу и ванилията.
Снемете от огъня напълнете веднага в затоплени бурканчета, запечатайте и обърнете с капачките надолу да престоят 30 мин.
Съхранявайте на хладно и тъмно място – мазе.

 Добър апетит!
Съотношението на портокали и мандарини спрямо грейпфурт и лимони трябва да бъде 60% към 40%.

2 коментара:

  1. Много обичам, но понякога ме притесняват химикалите, с които се обработват цитрусите, дали при тази технология се извличат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още съм жив. :) Но сладкото си го бива. Поздрави!

      Изтриване