събота, 6 февруари 2016 г.

Крем брюле с бял шоколад


 

Продукти: 4 бр. яйчни жълтъци, 200 мл течна сметана 35%, 220 мл сварено прясно мляко – над 3.2 % масленост, 75 г захар, 70 г бял шоколад, 1 бр. ванилия
Обикновена или кафява захар за карамелизиране – по 1 ч.л. на шоличка.

Начин на приготвяне: В подходящ съд разбиваме жълтъците, захарта и ванилията до побелява. Сместа трябва леко да се сгъсти и удвои обемът си.
На слаб огън загряваме сметаната, млякото и начупеният на малки парчета шоколад. След като последният се разтопи и поеме от течността сваляме от нагревателният уред, оставяме да се поохлади и внимателно на тънка струйка наливаме при яйчната смес. Разбъркваме с дървена шпатула.
Налейте получената смес във формички за брюле и печете на предварително загрята на 165-170 градуса фурна на водна баня около 60 мин.
Извадете и охладете в хладилник минимум 4 часа.
После поръсете със захар отгоре крема и карамелизирайте с газова горелка или във фурната на грила за около минута, докато захарта се разтопи и покафенее.

Извадете, да престои около 5 мин. и сервирайте.
Добър апетит!

2 коментара: