сряда, 4 ноември 2015 г.

Питка „Дизмана“


 

 
Това е питка /погача/ от турската кухня. Особено е разпространена сред турците преселници от Беломорска Тракия и Родопите. Мека като памук и често с пълнеж от сирене, извара или със задушено кълцано месо и зеленчуци. Популярна е под различни имена, като има разлика в продуктите и техните пропорции, но резултатът е един - много вкусно и засищащо тестено изделие. При нас в българската кухня, вариантът без пълнеж си го наричаме памук погача.
Аз си позволих леко да редактирам турският вариант на питката и да го „побългаря“, като продукти и начин на приготвяне.
Та ето каква вкусотия се получи. Питката я ометохме за отрицателно време. Тъй като я използвахме вместо хляб, не я правих с пълнеж.

Продукти: 250 мл топло прясно мляко, 200 мл топла вода, 125 мл растително масло /олио/, 850 г бяло брашно тип 500 /+50 г/, 20 г прясна /жива/ мая, 2 с.л. захар, 1 и ¾ ч.л. сол, добре напълнени, 1 яйце.
Заливка – 1 яйце, 4 с.л. кисело краве мляко, 50 мл. олио.

Олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 50 мл топло прясно мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме на топло да набъбне. Брашното пресяваме 2 пъти, омесваме го със солта и 1 с.л. захар. Правим кладенче в него и добавяме топлото мляко,яйцето, вода, олио и набъбналата мая. Замесваме, меко, еластично тесто. Оставяме го в намазнен съд, покрито и на топло да удвои обемът си. Изваждаме го и го разделяме на 12 - 13 топки. Нареждаме ги в намазнена тава с диаметър 28 см.
1 яйце, киселото мляко и 50 мл олио разбиваме с телена бъркалка и заливаме отгоре нареденото тесто в тавата.
Печем във фурна на 180 градуса с вентилатор – НЕЗАГРЯТА. Първо на долен реотан докато се надигне хубаво тестото в тавата – отнема около 20 на минути. После включваме и горният и допичаме още около 25 мин. до придобиване на приятен кафеникав загар.



Добър апетит!

10 коментара:

  1. Прекрасна питка! Благодаря за информацията, беше ми интересно да я прочета!
    Поздравления, Пейч!

    ОтговорИзтриване
  2. В тестото слага ли се яйце или то е за заливката, иначе изглежда доста апетитно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да слага се. По едно яйце в тестото и заливката. Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна питка!За първи път правих питка и стана уникална.Аз си позволих в заливката да добавя около 100 гр. сирене и не съжалих.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Правих питка "Дизмана" вече два пъти. Станаха разкошни и невероятно вкусни! Благодаря за споделената рецепта! Определено питката ще присъства на Коледната трапеза.

    ОтговорИзтриване