събота, 13 януари 2018 г.

Ризото по милански


 

Рецепти за ризото - стотици, сред тях има прости и невероятно сложни. Но да научите как да готвите ризото е по-добре да се започне от най-простата и най-класическа рецепта.

Продукти: 300 г кръгъл ориз Карнароли (или Арборио), 1.200 л  пилешки бульон, 80 г краве масло, 1 глава лук, накълцана много на ситно, 1 скилидка чесън, 1/4 чаена лъжичка шафран, 120 мл бяло сухо вино, 80 г гъби – манатарки, 1 с.л. равна сол и 1/3 ч.л смлян черен пипер
120 г сирене Пармиджано региано, настъргано
По желание около 15 - 20 г изсушени домати, ситно нарязани.

Начин на приготвяне: Стоплете бульона без да завира. Накиснете шафрана в 1/ 2 чаена чаша бульон. Същото направете и със сухите домати.
Загрейте на среден огън 50 г краве масло. Когато започне да се образува пяна добавете накълцания лук,чесън и нарязаните гъби. Запържете ги за няколко минути /3-4/ докато лукът омекне, като ги разбърквате с дървена лъжица. Добавете ориза и го разбърквайте за около 30 секунди, да поеме мазнината. Налейте бялото вино и разбърквайте докато то се изпари.
Добавете 100 мл бульон, солта и черния пипер. Разбърквайте за да не слепне оризът. Когато оризът поеме течността налейте всичкият ГОРЕЩ бульон. Оставете го да кипне, намалете огъня на слаб и оставете да къкри под похлупак докато поеме течността. Отнема около 18 минути.
Две три минути преди да свалите от огъня ястието прибавете шафрана и евентуално сушените домати.
Свалете от огъня и оставете захлупен за 1-2 мин. След това прибавете 30 г краве масло и настъргания Пармезан. Разбъркайте. Сервирайте топъл.

Добър апетит!

П.П По горе съм описал по лесния начин за приготвяне на ризотото. Оригиналният е бульонът при варенето на слаб огън да се прибавя черпак по черпак, при постоянно бъркане с дървена лъжица, докато оризът поеме всичката течност.
Хубаво е бульонът да е от прясно сварена птица с подправки – дафинов лист, розмарин, чер пипер, корени магданоз.

2 коментара: