петък, 18 март 2016 г.

Щруделчета с бутертесто


 

Продукти: 550 г бутертесто, 1 кг ябълки, ½ ч.ч. орехови ядки – 50 г, 40 г стафиди, 2 с.л. с връх заквасена сметана, 1 яйце, 90 г+ захар, 2-3 щипки канела, 1 с.л. пудра захар, 6 с.л. счукани на ситно чаени бисквити, 3 с.л. с връх сладко от кайсии, 1-2 капки лимонов сок.
Кафява /бяла/ захар за поръсване.

 
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват, обелват и настъргват на едро ренде. Слагат се в тиган с 90 г захар /в зависимост от сладостта на ябълките захарта може да се увеличи или намали/ и са умерен огън се бърка докато се получи гъста каша и изври водата – отнема около 20-30 мин. Снема се от огъня и прибавя сладкото от кайсии. Всичко се омесва.
 
  Яйцето се разделя на белтък и жълтък. Към жълтъка се прибавя заквасената сметана и пудрата захар. Всичко се обърква с телена бъркалка. Белтъкът се разбива на пяна с лимоновият сок. Ореховите ядки се счукват и омесват с накиснатите и оцедени стафиди.
 
  Използвам тесто на Лидл, от този тип. Има размери 45 см дължина и 25 см ширина.  


Разделят се на три части по 15 см дължина. Намазва се всяка част със сместа от сметана, поръсва се със счукани бисквити, слага се ябълковата каша и най отгоре ,счуканите орехи и стафидите.  

Навива се на руло и слага в тавичка, дъното на която е покрита с готварска хартия. Отгоре се намазва с разбитият белтък и поръсва със захар. Пече се на умерена фурна, предварително загрята на 190 градуса без вентилатор, около 30 -35 мин. Трябва приятно да се зачерви отгоре.

Добър апетит!

сряда, 16 март 2016 г.

Касапски кебап


 
Приготвя се бързо и лесно. За предпочитане е да имаме под ръка прясно месо.

Въпреки че името на това ястие звучи страховито, то се ползва със завиден успех сред ценителите на вкусната българска кухня. В някои райони го готвят със сланина вместо олио. Съществува твърдение, че това не е здравословно. Като гарнитура към кебапа се поднася нарязан на полумесеци бял или червен лук, претрит леко със сол и поръсен с  няколко капки оцет, както и туршия или салата от кисело зеле, поръсена с червен пипер и олио. Може и с картофи на фурна.

Продукти: 1 кг свинско месо от бута или плешката, 3 с.л. олио, 2 големи глави кромид лук, 1 ч.ч. – 200 мл червено вино, 1 ч.л. суха чубрица, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. червен пипер сол на вкус

Начин на приготвяне:. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на дребни парчета. Слагаме да се задуши на умерено силен в тигана с олиото без да се соли. Подправяме с чубрица и червения пипер. Обръщаме няколко пъти докато се зачерви. Добавяме нарязаният на полумесеци лук и задушаваме, докато омекне, като пак разбъркваме често. Поръсваме черния пипер, заливаме с виното, посоляваме и оставяме да покъкри на по-слаб огън, за да изкипи алкохолът. Похлупваме с капак и се сваляме от котлона.
Оставяме се да престои десетина минути и сервираме в затоплени чинии.

Аз лично добавям няколко 2-3 скилидки чесън и една средноголяма червена чушка към ястието.

Добър апетит!

Източник – българска национална кухня.