сряда, 6 декември 2017 г.

Щолен



Продукти за два броя: около 550 г бяло брашно, 2 яйца L, 150 г краве масло, 200 г бели стафиди, 50 г захаросани череши, 50 г захаросани лимонови корички, 50 г захаросани портокалови корички, 50 г натрошени обелени бадеми, 50 г счукани орехови ядки, 60 мл ром, 125 г захар /кристал/, 100 г марципан, 2-3 щипки сол,  8 г суха мая за хляб или 25 г жива мая, по 2-3 щипки кардамон, индийско орехче, канела и 2 бр. ванилия на прах.

60 г краве масло за смазване на изпечените щолени, 80 - 100 г пудра захар за поръсване, 1 с.л. брашно за заквасата, още брашно за набрашняване повърхности за разточване.  

Начин на приготвяне: Омесваме стафидите, захаросаните корички, орехите и бадемите. Заливаме ги с рома, объркваме и оставяме да се мариноват 6 часа.
100 мл топло мляко /35-38 градуса/ омесваме с маята, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме на топло място да набъбне.
Маслото оставяме на стайна температура да омекне много добре.
Двете яйца разбиваме с телена бъркалка с останалите 100 мл топло мляко. Брашното омесваме с подправките, захарта и солта. Правим „кладенче“ в средата му и добавяме размекнатото масло, разбитите яйца и шупналата мая. Замесваме за около 10-12 мин. меко тесто. После прехвърляме в голяма купа намазана с масло и оставяме на топло място да удвои обемът си. При мен отне около 2 часа. Изваждаме го, разстиламе върху набрашнена повърхност изсипваме оцедените стафиди, захаросани корички, орехи и бадеми. Омесваме и разделяме на две. След това всяка част разстиламе върху повърхност във формата на овал с дебелина 1 см .  Слагаме по 50 г натрошен марципан и прегъваме на две по ширина. Горната част да е малко по голяма, която навиваме леко на обратно.

Оформените щолени прехвърляме върху намаслена хартия за печене. Покриваме и оставяме за около час да втасат.
Печем на долно ниво около 60 мин. на 160 градуса предварително загрята фурна. След 40-45 мин. покриваме с фолио отгоре да не прегорят. Проба с дървена клечка за готовност. Щоленът е изпечен щом при пробождане с клечка, по нея не остава тесто.


Изваждаме още топъл го намазваме с разтопено краве масло и поръсваме с пудра захар. Като изстине напълно го поръсете още веднъж и завийте в готварска хартия. Добре да бъде опакован, но не много плътно.

Преди поднасяне отново можете да го поръсите  пудра захар.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Разкошен е и на форма и на вид и предполагам на вкус. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина има страхотен вкус. Не можахме да се удържим до Рождество Христово и го започнахме!
      Весели празници!

      Изтриване
  2. Майсторско изпълнение!
    Честита Коледа!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване