сряда, 1 февруари 2017 г.

Шпиковано месо от свинско бутче на фурна



 
 
Продукти: 1 кг свинско месо от бута, 1 сладка червена чушка, 1 голяма глава лук, 1 средно голям морков, 1 тънко резенче целина – глава, 15-та гъби, неголеми печурки, 60 г кашкавал, сол.

Марината: 200 мл червено вино, 2 с.л. растително масло, 1 с.л. винен оцет, 1 с.л. течен мед, 2 с.л. лютив чили сос, 1 с.л. равна смлян червен пипер, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1ч.л. смлян кимион, 3 скилидки чесън- пресовани, 1с.л. бял соев сос, 1 по голям дафинов лист.
150 - 200мл вода

 
Начин на приготвяне: Почистеното и измито свинското месо /цяло парче/ отгоре нарязвате на напречни филии с дебелина 1 и 1/2 см . Долната част на месото трябва да бъде цяла. Разрезите да стигат не повече от 1 и ½ см от долната част. Нещо като гребен – отдолу цял, отгоре с отвори. Поставете така обработеното месо в дълбок съд. Смесете всички продукти за маринатата, объркайте добре и залейте месото. Захлупете и оставете така 2 часа. Периодично обръщайте месото да попива отвсякъде с маринатата.
Посолете долната /неразрязана/ част на месото и положете в подходяща тавичка, с поставена на дъното дървена или желязна скара. /Аз го слагам на обелени черничеви пръчици/.Напълнете в направените разрези на месото първо голям резен червена чушка, който да стига до върха на разреза и „шайба“ кромид лук, в следващия резенче морков и целина. Така редувате докато запълните всички разрези. Заливате месото отгоре внимателно с останалата марината. На дъното наливате 150-200 мл вода /В зависимост от големината на съда. Течността не трябва да стига до месото/. Сложете почистените цели гъби, покрийте с фолио и печете 2 часа и 20 мин на 170 градуса фурна. Извадете, махнете фолиото, увеличете градусите на 230, облейте месото с течността от тавичката и печете още 15 мин. Извадете, облейте с течност, посолете на вкус. Внимателно поръсете месото отгоре и в разрезите с настърган кашкавал. Печете на 230 градуса още 5-7 мин. до леко порозовяване.

Готово, нарежете на филийки месото и сервирайте с картофи или варен ориз /можете да го залеете с течността от месото или да си направите сос/. Налейте си хубаво червено вино и добър апетит!

2 коментара: