петък, 7 октомври 2016 г.

Телешки език по кавказки


 
 

Продукти: 1 кг телешки език, 300 г пресни гъби, 150 г лук, 100 г орехови ядки, 250 мл течна животинска сметана – 30 – 35% масленост, 2-3 големи скилидки чесън, 80 г краве масло, 1 ч.л. равна сол, пресен магданоз, смлян червен и черен пипер за поръсване.
Вода за варене на езика.

 
Начин на приготвяне: Измитият телешки език заливаме със студена вода. Слагаме на силен огън и кипваме. Варим няколко минути докато се надигне пяната. Изливаме врялата вода и премиваме езика със студена вода. Слагаме отново в съд за варене и заливаме с ВРЯЩА вода да покрие езикът поне 2-3 см . Захлупваме и варим на умерен огън под похлупак около 45 мин. Периодично отхлупваме да видим дали се е появила пяна. Ако има такава я почистваме с решетъчна лъжица.                                           
Свареният език оставяме да се охлади напълно и почистваме от кожата. Нарязваме на едри парчета /кръгчета по 1 см дебелина/.
Гъбите и лукът нарязваме на колелца и запържваме на умерен огън в кравето масло. Скилидките чесън и ореховите ядки счукваме докато се омаслят ядките /не ги смилайте/ и получи еднородна смес. Заливаме ги със сметаната.
В съд за печене подреждаме първо нарязаният език, върху него запържените гъбите и лук, заедно с отделената при пърженето им течност, най отгоре омесените сметана, орехи и чесън.
Слагаме се пече на СЛАБА ФУРНА /сметаната не трябва да кипи/ за около 20 мин. Изваждаме, посоляваме на вкус, поръсваме с малко смлян чер и червен пипер, прясно накълцан магданоз. Сервираме топло ястието.

Добър апетит!

 П.П. Приготвих ястието изцяло на котлон в дълбок тиган с похлупак. Като след като подредих всички продукти варих на слаб огън още 25 мин. вместо да пека във фурна. Бърках периодично да не заври сметаната.
Ако бульонът е много гъст при печенето можете да налеете малко вода от която се е варил езикът. Аз нарязах орехите на дребни парчета и пресовах чесновите ядки. Така ми беше по лесно да ги счукам. Поръсих със смлян лют червен пипер. Удоволствието беше пълно, допълнено с червено вино.

Времето за варене и продуктите са дадени за 1 кг телешки език.

2 коментара: