понеделник, 9 май 2016 г.

Тифин


 

Това е английски сладкиш, наподобяващ сладък салам. Има най различни версии в продуктите, но два от тях са основни – бисквити и шоколад. Ето една от версиите му. Приготвя се бързо и лесно. Само после чакането да стегне в хладилника е мъчително J.

Продукти:
Блат - 250 г обикновени бисквити, 200 г черен шоколад, 125 г краве масло, 150 мл златен сироп /70 мл петмез и 70 мл течен акациев мед/, 70 г стафиди, 70 г нарязани фурми, 4 с.л. ром, кората на един малък портокал, 1 пакетче ванилия.
Заливка – 100 г млечен шоколад с бадеми, 100 г бял шоколад, 4 с.л. течна сметана


Начин на приготвяне: Нарязаните на дребно фурми, стафидите и рома се омесват и захлупват в съд.
През това време се натрошават бисквитите на дребно /може и на едро, според вкусът Ви/.
Кравето масло, натрошеният черен шоколад и златния сироп /меда и петмеза/ на слаб огън се разтопяват и объркват докато се получи еднородна смес. Кората на портокала се настъргва на дребно ренде.
После всички продукти се омесват и слагат в намазнена форма. Оставят се в хладилника на студено да стегне за 1 час.
Млечният и белият шоколади се разтапят на слаб огън с по две с.л. сметана. След това се вади формата със стегналият блат от хладилника. Залива се първо с млечния, после с белия шоколад и се размесва с дървена пръчица да се получи мраморен ефект отгоре.
Трябва да престои всичко още поне 2 часа в хладилник.


Добър апетит!
златен сироп /golden syrup/
Източник
След 12 часа в хладилника, се получи нещо вълшебно, топящо се в устата. 

3 коментара:

  1. Прекрасен и лесен , много ефектен сладкиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина е много лесен за направа и вкусен. Хубава вечер! Поздрави!

      Изтриване
  2. Супер, това е само за мен, но мисля, че и другите у дома ще го оценят подобаващо. Сега ако кажеш и от къде да си купя този златен сироп...:), май не съм го мяркала по рафтовете.

    ОтговорИзтриване