понеделник, 19 декември 2022 г.

Бисквитки с канела

 


Ароматни и вкусни хрупкави бисквитки с канела са обичани от мнозина. Печенето на тези сладки е много лесно и просто.

Сладкишите с канела винаги са толкова ароматни. Вкусните бисквитки с канела, приготвени по тази проста рецепта, ще станат едни от любимите ви. Това предполага, че харесвате миризмата на канела. След изпичане бисквитките са малко меки, но стоят малко и стават хрупкави. Но е вкусно, това е сигурно!

Продукти: 350 г бяло брашно, 160 г краве масло, 150 г захар, 2 с. л мед, 2 броя яйце, 1 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч.л.  сода за хляб, 1 с.л. канела

1 с.л. захар, 1 ч.л. канела на прах за поръсване.

Начин за приготвяне: Разбийте мекото масло със захарта, след това добавете към него меда, 1 яйце и 1 жълтък. Отново разбийте добре. В получената смес добавете на малки порции омесените канела, захар, сода, бакпулвер и брашно. Може да бъде достатъчно по малко или повече брашно. Количеството му зависи от това колко течен е медът ви, размера на яйцето и колко меко е маслото ви.

Трябва да получите меко и еластично тесто. Увийте тестото в стреч фолио и охладете за 60 минути в хладилник.

Извадете и разточете тестото на тънък слой с дебелина около 4-5 мм. Изрежете различни фигури с формички.

Застелете тава с хартия за печене и внимателно поставете бисквитките върху нея.

Смажете бисквитките с разбития на пяна белтък и поръсете със захар и канела. /Аз ги омесвам и тогава поръсвам/. Печете бисквитките на 180 градуса от 12 до 15 минути.

По малко изпечени – стоят по меки и светли.

Добър апетит! 



събота, 17 декември 2022 г.

Чай с облепиха

 


Чая с облепиха е  изключително ароматна, вкусна и полезна домашна напитка. А в комбинация с портокал, корен джинджифил, канела и мед на позволява да да държим далеч от нас настинките през мразовитата зима.

Плодчетата облепиха съдържат едновременно множество разнообразни витамини, полезни киселини, етерично масло и са един от рекордьорите по съдържание на витамин С. Другата изненада е, че формулата на витамин С в облепихата е устойчива дори при високи температури. Тоест дори да сварите облепихата, тя ще запази своите ценни качества.

Явно, че майката природа се е погрижила за нас, като е „капсулирала” в тези малки оранжеви плодчета необходимите ни за живот витамини. Тези витамини са особенно ценни в северните страни, където това растение е често срещано. Облепихата съдържа 400 до 1200 мг витамин С на 100 гр плодове / аскорбинова киселина/, провитамин А / каротин/, витамините B1, B2, PP, флавоноиди – които са известни антиоксиданти  и  забавят стареенето на клетките. А също много други полезни органични киселини, полинаситени киселини, ценно етерично масло, ценната Омега 7 мастна киселина.

Поради силното си витаминизиращо и антиоксидантно действие, тя се приема широко като храна.

Продукти: Плодчета облепиха /прясна или замразена/ – 100 г,  вода - 1 литър, ½ среден портокал, джинджифил -1 пресен корен 4 см /1 и ½ с.л./, 1 пръчка канела

Мед за подслаждане при сервиране.

Начин на приготвяне: Портокалът измивате старателно със студена вода и заливате с вряща. Така ще се избавим от вредните препарати по кората му. Нарязвате го на резенчета.

Обелвате кожата на корена джинджифил. Нарязвате го на ситно и пасирате с блендер.

Плодчетата облепиха измивате и леко смилате в блендер, колкото да се наруши целостта им.

Слагате в дълбока порцеланова кана за чай всичко – облепихата джинджифила, резените портокал и пръчката канела. Заливате с 1 л вряла вода и захлупвате да се запари за 15-20 мин.

Наливате си в чашка през едро сито и подслаждате на вкус с мед.

Наздраве!

Чешки сладки „Мечи лапи“ /Pracny/

 


Pracny или мечи лапи са традиционни чешки коледни сладки, правени още далеч в миналото. Приготвянето им е по-сложно само с това, че ви трябват формички, в които да изпечете тестото. Но не се колебайте да ги купите, защото вкусът им е просто божествен!

Продукти: 250 г бяло брашно, 180 г краве масло, 160 г  пудра захар, 85 г смлени орехови ядки, 15 г какао, 1 малко яйце М, 1/2 чаена лъжичка смляна канела, 2-3 счукани на ситно зърна бахар, 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил.

Пудра захар за поръсване. Ванилия на прах.

Начин на приготвяне:  Смесете в дълбока купа брашното, захарта, смлените орехови ядки, какаото, канелата, бахара и карамфила. Разбъркайте и добавете нарязаното на кубчета студено масло и яйцето. Омесете хубаво лепкаво тесто. Завийте във фолио и оставете за една нощ в хладилника.

Нарежете студеното тесто на малки парчета (8 до 10 г за класическите формички). Натиснете всяка част във формата равномерно надолу и към краищата с палец. Тестото трябва да има малка вдлъбнатина в центъра.

Поставете напълнените форми върху тава и печете в предварително загрята  на 165°C фурна. По-малки форми около 10 до 11 минути, по-големи около 12 до 15 минути. След изпичането оставете сладките леко да се охладят. Изчуквайте ги от формичките и поръсете с пудра захар омесена с ванилия.

Готово! Нищо сложно!

Добър апетит!

 

Малко разяснения. Проблем е намирането на подходящи формички. Старите мои, които подхождаха имаха избита ръжда. Наложи се да ги правя във формички за орехи.

Тестото е достатъчно мазно, така че можете да минете без допълнително смазване на формите

10 мин. изпичане

12-15 мин. изпичане








По важно е печенето. Ако имате няколко различни размера форми, разпределете времето според тях. Затова в рецептата има дадено различно време за изпичане. Във формичките които ползвах печенето ми отне – първа доза по меки 12 мин., втора доза с нормална твърдост – 15 мин. Затворени в кутия и на хладно готовите сладки омекват. Съхраняват се така до 14 дни.

Никога не пълнете формичките до ръба, по-добре до половината и притиснете тестото към краищата с палец, за да има кладенче в средата. Препълнените форми са по-трудни за изваждане на сладките.

Можете да поръсите леко парчетата тесто с обикновено брашно и притиснете във форми. Оставете изпечените сладки да изстинат, едва тогава ги обърнете. Те биха се счупили, когато са горещи. 

В краен случай можете да изпечете и без форми. Трябва Ви само една. Слагате в нея суровото тесто, притискате да се оформи, вадите и подреждате в тава застлана с хартия за печене. Така докато свърши тестото. Запомнете – тестото трябва да е студено. Ако ви остане, като печете едната доза, веднага слагате обратно в хладилника другата част.

сряда, 14 декември 2022 г.

Италиански лимонови меки бисквити

 


Невероятно вкусни и лесни за приготвяне, Super Lemon Cookies ще бъдат идеалният повод за чаено парти, а цитрусовият аромат ще изпълни къщата още на етапа на готвене. Хрупкави отвън, нежни и леко влажни отвътре. Рецептата е проста, дори начинаещ домашен сладкар може лесно да се справи с нея. Важно е тестото да се охлади добре преди печене. За печене не забравяйте да използвате силиконова подложка или намаслен пергамент. Докато фурната не достигне желаната температура, съветвам Ви да държите тестото в хладилника.

Продукти: 300 г бяло брашно, 100 г  краве масло, 100 г захар, 1 яйце, 1 средно голям лимон, 1 и ½ ч.л. сода за хляб /бакпулвер/, 1 ванилия.

Пудра захар за овалване.

Начин на приготвяне: Внимателно измийте лимона - под течаща гореща вода, изтъркайте добре кората с кухненска гъба или четка, изплакнете с вряща вода, избършете. Разрежете лимона на 4 части, изчистете семките и смелете в блендер. Разбийте кравето масло на стайна температура със захарта до побеляване, добавете яйцето, лимона и разбивайте още около минута. Смесете брашното, ванилията и содата. След това добавете при разбитото масло и замесете меко, лепнещо тесто. Готовото тесто сложете в найлонова кесия и приберете в хладилник минимум за 1 час. След това извадете и оформете топки по 15-29 г /колкото малък орех/. Оваляйте ги в пудра захар. Поставете ги в тава застлана с кухненска хартия за печене. Печете 12-15 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна, на средно ниво. Извадете и охладете.

Добър апетит!

 

П.П. Ако желаете сладките да бъдат меки – печете 12 минути, с леко хрупкава кора – 15 минути.

вторник, 13 декември 2022 г.

Ябълков сладкиш

 


Този сладкиш е резултат на моя реплика на рецепта на Добрина Венкова и немска рецепта за ябълков пай. От едната взех примерните продукти, плюс моя добавка. От другата - технологията на печене.

Продукти: 1 кг сладко кисели ябълки, 300 г бяло пшенично брашно, 200 г захар, 250 г краве масло, 1 жълтък, 1 ч.л. ванилова есенция /течност/, 1 ч.л. амонячна сода, 1ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. канела на прах, 2-3 капки лимонов сок, 80 г орехови ядки, 200 г мармалад от сини сливи /дюли, желе от касис/.

Пудра захар за поръсване. Краве масло за смазване на тавата.

Начин на приготвяне: Смесете брашното, захарта, жълтъка, ванилията, угасената в няколко капки лимонов сок амонячна сода и содата за хляб в голяма купа. Сега добавете нарязаното на дребно студено краве масло. Размесете с ръце да се образуват едри трохи. Замесете меко тесто и оставете в хладилник за 1 час.

Почистете ябълките от семките и кората и настържете на едро ренде. Поръсете с канела и разбъркайте.

Загрейте фурната на 190°C и намажете с масло кръгла тава с падащи стени - 24 см по дъното и стените. След това покрийте дъното с хартия за печене.

Извадете тестото и отделете малко повече от половината. Разстелете тази част от сместа по дъното и на 2 см височина по стените на тавата за печене. След това поставете в предварително загрятата фурна и печете 5 минути

Извадете формата от фурната и разпределете върху тестото първо мармалада. Трябва тънко да го намажете навсякъде, след това настърганите ябълки, натрошените на ситно орехови ядки и накрая настържете на едро ренде останалата част от тестото. Поставете тавата  обратно във фурната и печете 50 мин. до златисто кафяво. След 30 минута можете да покриете с фолио да не прегори сладкиша.

Извадете ябълковия сладкиш от фурната и го оставете да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.

Поръсете отгоре с пудра захар по желание.

Добър апетит! 


четвъртък, 8 декември 2022 г.

Запеканка с картофи, спанак и моцарела

 


Продукти: 1 кг картофи, 200 г пресен спанак, 1 червена чушка, 100 г настъргана моцарела, 1 голяма глава лук, 3 големи скилидки чесън, 200 мл течна сметана, 150 мл прясно мляко, 30 г брашно, 1 яйце, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. с връх пресен магданоз, 50 мл зехтин, 50 мл олио, 2 ч.л. с връх сол /на вкус/.

Мазнина за смазване на формата.

 

Начин на приготвяне: Сварете картофите  и ги почистете от кожата. Нарежете на кубчета. Ако не е млад спанака го попарете и тогава нарежете на ситно. Ако са млади листенца, измийте и нарежете.

Запържете в олиото и зехтина нарязания на ситно лук за 3-4 мин. После прибавете пресования чесън. Пържете още минута, поръсете с брашно и запържете до промяна на цвета. Намалете огъна на слаб /среден/. Налейте последователно при постоянно бъркане топлата сметана, топлото мляко и леко разбитото яйце. Продължете да бъркате докато се сгъсти сместа. Поръсете с черен пипер и сол.

В намаслена форма /използвам продълговата за кекс/ сложете ½ от картофите. Поръсете с накълцания спанак, ¾ от Моцарелата, нарязаната чушка и пресния магданоз. Залейте с ½ от соса. След това останалите картофи, моцарела и сос. Печете 30 мин. в предварително загрята на 190 градуса фурна, до леко порозовяване.

Добър апетит! 


сряда, 7 декември 2022 г.

Супа от телешко месо със зеленчуци

 


Превъзходна телешка супа със зеленчуци. Вкусна, здравословна, една от най-обичаните супи на румънците. Много апетитна, благодарение на крехкото и вкусно телешко и леко киселия борш.

Продукти: 500 г телешко месо от бута, 2 средни моркова, 1 малък корен магданоз, 1 среден пащърнак, 1 малка глава целина, 100 г грах, 100 г зелен боб, 2 средни картофа, 1 голяма глава лук, 2 средни домата, 1 голяма червена чушка, 1 голяма скилидка чесън, 1 малка връзка девесил, 1 малка връзка копър, 50 г краве масло, 1 с.л. сол, 1 ч.л. смлян черен пипер, 300 мл румънска напитка борш, 1,5 л студена вода.

 

Bors natural


Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета 2х2 и се сварява в 1,5 л студена вода за 10 минути. Появилата се пяна се отстранява. След това се прецежда месото, измива се и подсушава. Течността запазвате.

Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно.

Лукът, морковите, пащърнака, целината, магданоза и чушкита се слагат в тенджера с кравето масло и се задушават за 4-5 минути.

Добавя се месото и се задушава още 5 минути.

След това се залива с прецедената вода и се вари 45-50 минути.

Добавя се сол и черен пипер.

Когато месото е готово, се слагат граха, зеления боб и кубчетата картофи.

Вари се 15-20 минути и се  добавят ситно нарязани домати и борш на вкус.

Варете още 5-6 минути и поръсете със ситно нарязаните девесил и копър. Снемете от огъня.

Сложете си 2-3 люти чушлета и

Добър апетит! 


Количеството от напитката борш се слага според вашия вкус. Те е леко кисела. С вида на зеленчуците също можете варирате. Времето за варене е ориентировъчно, но ако сте намерили качествено телешко месо всичко ще бъде наред и няма да има нужда от по продължително стоене пред огъня.

вторник, 6 декември 2022 г.

Витаминозна напитка от облепиха

 


 

Това е много приятна напитка със специфичен вкус.

Продукти: 500 г плодчета облепиха пресни или замразени, 120 г мед /на вкус/, 1,5 л вода

Начин на приготвяне: Измийте добре плодчетата със студена вода. После смелете на пюре в блендер. Прецедете през сито.. Гъстият прецеден сок от плодчетата оставете настрани. Прехвърлете останалите едри парчета в тенджера и залейте с 1,5 л вода. Поставете тенджерата на котлон и варете 3 мин. след завиране на течността. Отнемете от огъня и прецедете през сито. Добавете меда и разбъркайте да се разтвори. След това смесете с останалия прецеден.

Напитката е готова. Може да се консумира гореща и добре изстинала в хладилник.


Добър апетит!

неделя, 27 ноември 2022 г.

Пиле "Гун Бао"

 


Китайската кухня е широко понятие, което съчетава различните регионални кухни на тази страна. Всяка провинция има свои собствени специални кулинарни традиции и ястия. Това се дължи на факта, че поради голямата площ на Китай, климатът и географското местоположение на различните региони са много различни един от друг. И по тази причина във всеки регион готвенето се развива според собствения си уникален начин.

Традиционният състав на пилето gongbao включва съчуански пипер. Именно той придава на ястието специален и несравним аромат. Не е нито люто, нито пикантно, а с лек привкус от зърната пипер.

Историята на създаването на пилето gongbao има няколко версии, но китайският сановник Дин Баожен се появява във всички тях. Живял през 19 век и бил губернатор на Съчуан, а в двора на императора заемал длъжността gongbao – възпитател на наследника.

Според най-разпространената версия Дин Баожен, като известен кулинар, често готвел сам и обичал да угощава гостите си. Сочното пилешко филе, пържено в пикантен сос, е било неговото характерно ястие приготвено по специфичен начин.

Според друга версия Дин Баожен често си поръчвал пикантно пиле в малка закусвалня, поради което то било кръстено на неговата длъжност.

Както и да е, това ястие заема своето достойно място в кухнята на Съчуан и бързо става популярно не само в цял Китай, но и се разпространява по света.

Интересното е, че в западните страни, особено в САЩ, пилето gongbao спечели сърцата на гастрономите без тази важна съставка. Факт е, че от 1968 г. до 2005 г. сечуанският пипер е забранен за внос в Съединените щати. Властите се страхували, че с тази подправка може да бъде внесена бактерия, която да зарази цитрусовите дървета с болестта. Ето защо в Америка пилето гонгбао се приготвя с люти чушки.

За много азиатски ястия бързото пържене на много силен огън е важно. Пилето Gongbao се приготвя по този начин. Следователно всички съставки трябва да бъдат нарязани и подготвени предварително.

В Китай уокът е изобретен за такова бързо пържене и е идеален за готвене на китайски ястия, включително пиле gongbao.

Ако нямате такъв съд, можете да използвате всеки тиган с дебели стени. И не забравяйте да следите времето, тогава зеленчуците ще останат хрупкави, а пилето няма да е жилаво и сухо.

Най-добре е да използвате месото от пилешки бутчета без кожа и кости за това ястие, защото те са по-сочни от гърдите. Оригиналната рецепта за пиле gongbao съдържа оризово вино shaoxing, но вместо това аз добавих оризов оцет.

Количеството лют червен пипер може да се регулира в зависимост от това колко пикантно искате да е ястието. Фъстъците могат да бъдат заменени с кашу.

Целината е по избор, можете да я замените с други зеленчуци по ваш избор или изобщо да не добавяте.

Продукти:  600 г пилешко месо от бутчета, 2 броя средни сладки червени чушки, 2 малки стръка целина или 1 по голямо парче целина глава, 2 броя люти чушлета и 1 с.л. равна Сечуански пипер, 80 г обелени фъстъци /кашу/, 2 големи скилидки чесън, 2 стръка пресен лук, 3 с.л.  светъл соев сос, 1 с.л. оризово вино /оризов оцет/, 1 с.л. сусамово масло, 1 парче пресен джинджифил – 2 см дълго, 2 с.л. с връх царевично нишесте, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. вода

растително масло - за пържене

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе нарязвате на малки парчета /кубчета 2х2 см/. Слагате в купа, после заливате с 2 с.л. соев сос и оризово вино /оцет/. Добавете царевично нишесте и разбъркайте. Покривате със стреч фолио и сложете в хладилника да се маринова за 60 минути.

През това време в отделна купа пригответе соса за пържене. Смесете 1 с.л. соев сос, кафява захар, сусамовото масло и водата. Разбъркайте

Нарежете целината и сладките чушки на малки филийки. Чесънът и джинджифилът нарежете на ситно. Разрежете лютите чушлета наполовина, отстранете семките и нарежете на малки парченца. Почистете ги и нарежете на ситно. Смелете сечуанския пипер в хаванче.

Извадете маринованите парчета пиле. Запържете ги на силен огън на малки порции в растително масло – 90 сек. Веднага щом се появи коричка, поставете парчетата в чиния, захлупете и започнете да пържите следващата партида.

Когато запържите цялото количество месо, добавете нарязаните на ситно чесън, лук и джинджифил в същия тиган. Запържете малко и сложете лютите чушлета заедно със сечуанския пипер. След минута добавете чушките, целината и фъстъците.

След три минути върнете всички парчета месо в тигана и полейте със соса. Запържете още 2 минути и отстранете от огъня.

Сервирайте със сварен ориз.

Бързо и лесно.

Добър апетит!

 

П.П. Аз лично добавих и 1 малък морков към зеленчуците. Ако чушлетата са много люти, сложете само едно.

 

вторник, 15 ноември 2022 г.

Крем с карамелизирана захар – 2

 


Рецептата е от книгата на Добрина Венкова – „Соленки, сладкиши, кремове“ с леки изменения от мен в количествата. Получи се пухкав, ароматен и много вкусен крем.

Продукти: 4 броя яйца L, 180 г захар, 550 мл прясно мляко, 40 г брашно, 100 мл вода, 2 броя ванилия пакетчета по 0,2 г .

50 г орехи и 35 г сини боровинки за поръсване при поднасяне.

Начин на приготвяне: На умерен огън в тенджера с дебело дъно карамелизираме 100 г захар с 60 мл вода. Като стане готов карамела /стане тъмен/, отнемаме от огъна, изливаме при постоянно бъркане 40 мл топла вода и сместа от 4 разбити жълтъка, 550 мл затоплено мляко, ванилиите и 40 г брашно. Връщаме обратно на умерен огън и бъркаме докато се сгъсти. След това оставяме да поизстине сместа – като потопите пръст да усещате лека топлина. Прибавяме разбитите на твърд сняг 4 белтъка с 80 г захар. Бъркаме с дървена лъжица до еднородна смес. Разпределяме в чаши и украсяваме отгоре със счукани орехи и сини боровинки.

При желание  орехите и боровинките можете да разбъркате с изстиналия крем.

Добър апетит!

неделя, 13 ноември 2022 г.

Салата с картофи, сельодка и ябълка

 


Продукти за две порции: 100 г сельодка, 1 голям картоф, 1 брой сладко – кисела ябълка, 1 голяма кисела краставичка, 1 средна глава червен лук, 1 с.л. растително масло, 1 ч.л. ябълков оцет, 1 ч.л. захар, сол на вкус, зелени листа салата при сервиране.

Начин на приготвяне: Сварете картофа, обелете го и нарежете на тънки парчета. Ябълката почистете от кората и семките и също нарежете на тънки парчета. Киселата краставичка и нея нарежете. Лукът почистете и нарежете на полумесеци. Сельодката на малки парчета. Подготвените продукти смесете, залейте с растително масло и оцет. Посолете със захар и сол на вкус. Разбъркайте внимателно и поднесете върху листа от зелена салата.

Добър апетит!

четвъртък, 3 ноември 2022 г.

Мухлама

 


За любителите на турска кухня ви представяме популярната разядка от Черноморието. Наричат я „Мухлама”. Може да я срещнете и като „куймак”. Представлява е проста царевична каша или качамак с много масло и кашкавал. Популярността ѝ минава границите и се предлага в Грузия, Армения и Абхазия.

В случай че още не сте яли Мухлама, да знаете, че сте пропуснали още едно изкушение. Тя е толкова проста за приготвяне и в същото време уникално вкусно

Мухлама се прави в специални тигани с две дръжки по краищата. Сервират се на масата с тях. По всяка вероятност нямате подобно нещо у дома, но това не пречи. Можете да готвите и в обикновена тенджера от неръждаема стомана и дебело дъно.


Продукти: 125 г краве масло, 4 супени лъжици царевично брашно /грис/ с  връх, 450 мл гореща вода, 280 г кашкавал, 2-3 щипки сол или на вкус

Смлян лют червен пипер или канела за поръсване.


Начин на приготвяне: На умерена температура кравето масло в дълбок тиган с дебело дъно. Добавяме брашното и бъркаме докато се получи хомогенна смес.

След това добавяме постепенно водата. Първо изливаме 250 мл вода и разбъркваме. Поръсваме със сол и доливаме постепенно останалата вода. Намаляваме на слаб огън.

Бъркаме докато сместа стане на каша. Накрая добавяме кашкавала /настърган или нарязан на дребни кубчета/, като не бъркаме повече, а оставяме той да се размекне. След като кашкавалът се размекне може да разбъркаме около 1 минута, за да се смеси всичко. Готово!

Поднесете Мухламата топла или студена. Неустоимо вкусна е и в двата варианта. Докато е топла се точи на конци.

По желание може да се поръси с канела или лют червен пипер. Аз лично добавих за себе си и пържен лук.

За предпочитане е да се ползва турски кашкавал, който е на конци. Ястието се получава добре и с всеки качествен кашкавал.

Добър апетит!

сряда, 12 октомври 2022 г.

Сух сладкиш с ябълки, дюля и орехи

 


 

Продукти: 900 г сладко кисели ябълки, 200 г дюли, 100 г орехови ядки, 130 г бяло брашно, 150 г пшеничен грис, 150 г краве масло, 180 г захар, 10 г бакпулвер, 8 г канела на прах.

Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Почистете ябълките от кората и семето.  Настържете на едро ренде. Дюлите по същата процедура. 50 г орехови ядки се накълцайте на дребно. Всичко смесвате в купа. Разделете на три части.

Отделно в друга купа смесвате пресятото брашно, гриса, захарта, канелата и бакпулвера. Разделете на 3 части.

Тава с размери 20 на 28 см застелете дъното с хартия за печене. Сложете първо едната част от настърганите ябълки, после поръсете със сухата смес и нарежете тънки парчета 50 г краве масло. Всичко повтаряте по този ред до изчерпване на продуктите. Най отгоре суха смес и върху нея 50 г краве масло.
Печете 45 мин на 180 градуса предварително загрята фурна.
Изваждате и още докато е горещ посипвате отгоре със смелени 50 г орехи, омесени с пудра захар. Оставяте да изстине, после сложете в хладилник за два часа, нарежете и сервирайте.

Добър апетит!

В немският вариант 1/3 от сухата част и 50 г краве масло се смесват на трохи и се поръсва отгоре и така се пече. Можете да сложите всички орехи в блата, а да поръсите само с пудра захар. Ако са много сладки ябълките, намалете количеството захар.

сряда, 14 септември 2022 г.

Салата от патладжан и нахут

 


Тайната на тази салата с изразени северноафрикански мотиви е в специфичния сос. По точно марината чермула  /Chermoula/. Това е мароканска смес от подправки, която може да се използва както като марината, така и като подправка за подправяне на салати, яхнии, тажини и меса на скара. Може да се намазва с четка върху месо, карантии, пиле, риба и зеленчуци или да се добавя като подобрител на вкуса към пълнежи за пълнени риби, пълнени хлябове и пълнени птици, смляно и печено месо от всякакъв вид.

Продукти: 3 броя средно големи патладжани /600 г/, 200 г сварен нахут, 5 супени лъжици зехтин, 1 голяма връзка пресен кориандър, 1 голяма връзка пресен магданоз, 4 големи скилидки чесън, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 супена лъжица ябълков оцет, 1 чаена лъжица смлян сладък червен пипер, 1 чаена лъжица смлян кимион, 1 чаена лъжица сол /на вкус/.

Начин на приготвяне: Изпечете патладжаните и ги обелете. Оставете за 45 мин. да се оцедят. Нарежете ги на дребни парчета. Накиснете нахута за 24 часа в студена вода. После сменете водата и варете 1,5 часа. Оцедете. Аз използвах от консерва. Кориандърът магданоза и скилидките чесън нарежете на много ситно или смелете в блендер. После смесете с лимоновия сок, оцета, зехтина, солта, червения пипер и кимиона.

Объркайте нахута, патладжаните и маринатата. Оставете да престои в хладилник поне 2 часа.

Добър апетит!

П.П. Патладжаните могат да се нарежат на дребни парчета и изпържат в 4-5 с.л зехтин за 5-7 минути, после да се задушат на слаб огън още 10-15 минути под капак. Но това е въпрос на вкус.

петък, 19 август 2022 г.

Кадаиф с крем карамел

 


Направих си експеримент. Беше ми останал 100 г суров кадаиф и реших да направя нещо различно. За мое учудване се хареса на всички в семейството ми.

Продукти: 100 г суров кадаиф, 500 мл прясно мляко /сварено/, 200 мл течна сметана, 4 броя яйца L, 100 г захар, 15 г пшенично нишесте, 2 броя ванилия на прах, кората на ½ портокал

Карамел – 60 г захар, 25 мл вода.

 

Начин на приготвяне: Загрейте на умерена температура 500 мл прясно мляко с 100 г захар. Яйцата разбийте много добре, нишестето разтворете в топлата сметана. Прибавете ванилията, настърганата портокалова кора и разбитите яйца. После всичко на тънка струйка при горещото мляко. Сложете и накълцания на дребно кадаиф. Бъркайте докато сместа се сгъсти. Отнемете от огъня.

През това време пригответе карамела. Посипете захарта и налейте водата на дъното на тава с размери Ф 18 см . На умерен огън карамелизирайте.

Сложете тавичката в готовия карамел в по голяма такава напълнена до половината с топла вода. Залейте с приготвената смес. Печете в предварително загрята на 165 градуса фурна около 45-50 мин. Извадете и охладете.

Добър апетит!

понеделник, 1 август 2022 г.

Parmigiana di melanzane

 


Parmigiana di melanzane (известен също като melanzane alla parmigiana или просто parmigiana) е едно от най- известните и вкусни италиански ястия.

Приготвено с пържен патладжан , който след това се запича с доматен сос , босилек и сирене. Ястието е включено в списъка на традиционните италиански хранителни продукти.

Този списък класифицира Parmigiana di melanzane като типично ястие за регионите Кампания, Сицилия и Калабрия.

Съществуват различни версии на пармиджана.

Сицилианската е най-обикновена, докато в Неапол патладжанът се панира с яйце и брашно и може да се замени с тиквички или артишок , а в Калабрия рецептата обикновено включва салам и варени яйца .

Има и по-леки варианти , при които патладжаните (или тиквичките) се пекат на скара , а не се пържат. Що се отнася до сиренето, освен пармезан, можете да използвате скаморца, провола, качиокавало или моцарела.

Сега ще напиша рецептата на варианта който аз си избрах. Получи се голяма вкусотия.

Продукти: 4 броя черни патладжани / 800 г /, 700 г домати, 100 г сирене Пармезан и 100 г сирене Моцарела, 1 глава лук, 3 големи скилидки чесън, 100 мл зехтин, 5 листа пресен босилек, 2 щипки прясно смлян черен пипер, ½  ч.л. сол.

Вода за накисване, 30 мл ябълков оцет, сол.

Начин на приготвяне: Измийте патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина около 1 см.

Накиснете ги с вода, сол и оцета за петнадесет минути. Отцедете ги в гевгир, като ги поставите вертикално. Това да може да се изтече водата. Ако е необходимо ги подсушете с кухненска хартия преди печенето.

През това време пригответе доматения сос.

Лукът се нарязва на много ситно. Доматите се настъргват на ренде. Кожата им се маха.

Сложете в тиган с дебело дъно 50 мл зехтин и изпържете на умерен огън за 4-5 мин. в него лука. Увеличете огъна на силен. Добавете настърганите домати, солта, черния пипер, измитите и нарязани листа босилек. Разбъркайте добре, оставете да кипне всичко и гответе 30 минути на слаб огън под капак.

След като изтече посоченото време, проверете дали сосът се е сгъстил достатъчно. Не трябва да е много воднисто. Ако е необходимо, продължете да сгъстявате без капак.

Чесънът пасирайте с 50 мл зехтин. След което намажете от двете страни нарязаните и подсушени филийки патладжан

Изпечете ги на скара по 3 мин. от всяка страна.

Вземете средно голям съд за фурна и поръсете дъното с част от доматения сос. Направете слой от патладжани, сирене и доматен сос.

Редуват се патладжани, моцарела и пармезан, и сос до изчерпване на съставките. В зависимост от вида патладжан и ширината на съда в който печете, продуктите трябва да стигнат два или три слоя.

Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 - 35 минути, в зависимост колко слоя сте подредили. Ястието се поднася хладко.

Добър апетит! 


събота, 30 юли 2022 г.

Студен крем с малини и боровинки - 2

 


Продукти:  500 г цедено кисело мляко, 250 г меко сирене „Маскарпоне“, 150 г подсладено кондензирано мляко, 150 г малиново пюре, 150 г боровинково пюре /сини/.

Орехови ядки и листа от мента за украса. Бишкоти „Савоярди“

 

Начин на приготвяне: Смесете всички продукти в дълбока купа и разбийте много добре. Трябва да се получи гладка смес, без бучици. Оставете в хладилник за 6 часа да стегне. Преди поднасяне гарнирайте с орехови ядки и листа от мента.

По желание можете да сложите в крема парчета бишкоти „Савоярди“

Добър апетит!

Мариновани печени патладжани на грил тиган

 


Продукти: 4 броя патладжани, 100 мл зехтин, 2 клонки прясна мащерка, кората на 1 лимон, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки прясно смлян бял пипер, ½ ч.л. сол.

Вода и сол за накисване на патладжаните

 

Начин на приготвяне: Измийте патладжаните и ги нарежете на тънко по дължина – 4 мм. Накиснете ги в леко посолена вода за 40 мин. Патладжаните трябва да бъдат под водата. Оцедете и подсушете с кухненска хартия.

Смесете зехтина, настърганата на ситно ренде лимонова кора и скилидки чесън, накълцаната мащерка, червения пипер, белия пипер и солта. Намажете с тази смес нарязаните парчета патладжан от двете страни и изпечете на грил тиган. Всяка страна по 3-4 мин.

Сервирайте веднага с разядка от печени червени чушки.

Добър апетит!

Разядка от печени червени чушки

 


Продукти: 5 броя червени чушки от сорта „Капия“ /600 г/, 50 г орехови ядки, 4 резенчета сухари, 4 скилидки чесън, 100 мл зехтин, 100 мл вода, 1 ч.л. смлян кимион, ½ ч.л. пресен копър, 1 с.л. пресен магданоз, 1 ч.л. сол, сокът на ½ лимон.

По желание – 80 г бяло саламурено сирене, люта чушка.

 

Начин на приготвяне: Изпечете чушките. Обелете ги. Почистете от дръжките и семената. Сухарите счукайте на трохи. Скилидките чесън нарежете на ситно и счукайте със солта. Всички продукти слагате в кухненски робот и смилате.

По желание можете да добавите сирене и почистена от дръжките и семената люта чушка.

Добър апетит!