Рецептата
е от книгата на Добрина Венкова – „Соленки,
сладкиши, кремове“ с леки изменения от мен в количествата. Получи се пухкав,
ароматен и много вкусен крем.
Продукти: 4 броя яйца L, 180 г захар, 550 мл прясно мляко, 40 г брашно, 100
мл вода, 2 броя ванилия пакетчета по 0,2 г .
50 г орехи и 35 г сини
боровинки за поръсване при поднасяне.
Начин на приготвяне: На умерен огън в тенджера с дебело дъно
карамелизираме 100 г захар с 60 мл вода. Като стане готов карамела /стане
тъмен/, отнемаме от огъна, изливаме при постоянно бъркане 40 мл топла вода и сместа
от 4 разбити жълтъка, 550 мл затоплено мляко, ванилиите и 40 г брашно. Връщаме
обратно на умерен огън и бъркаме докато се сгъсти. След това оставяме да
поизстине сместа – като потопите пръст да усещате лека топлина. Прибавяме
разбитите на твърд сняг 4 белтъка с 80 г захар. Бъркаме с дървена лъжица до
еднородна смес. Разпределяме в чаши и украсяваме отгоре със счукани орехи и
сини боровинки.
При желание
орехите и боровинките можете да разбъркате с изстиналия крем.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар