четвъртък, 3 ноември 2022 г.

Мухлама

 


За любителите на турска кухня ви представяме популярната разядка от Черноморието. Наричат я „Мухлама”. Може да я срещнете и като „куймак”. Представлява е проста царевична каша или качамак с много масло и кашкавал. Популярността ѝ минава границите и се предлага в Грузия, Армения и Абхазия.

В случай че още не сте яли Мухлама, да знаете, че сте пропуснали още едно изкушение. Тя е толкова проста за приготвяне и в същото време уникално вкусно

Мухлама се прави в специални тигани с две дръжки по краищата. Сервират се на масата с тях. По всяка вероятност нямате подобно нещо у дома, но това не пречи. Можете да готвите и в обикновена тенджера от неръждаема стомана и дебело дъно.


Продукти: 125 г краве масло, 4 супени лъжици царевично брашно /грис/ с  връх, 450 мл гореща вода, 280 г кашкавал, 2-3 щипки сол или на вкус

Смлян лют червен пипер или канела за поръсване.


Начин на приготвяне: На умерена температура кравето масло в дълбок тиган с дебело дъно. Добавяме брашното и бъркаме докато се получи хомогенна смес.

След това добавяме постепенно водата. Първо изливаме 250 мл вода и разбъркваме. Поръсваме със сол и доливаме постепенно останалата вода. Намаляваме на слаб огън.

Бъркаме докато сместа стане на каша. Накрая добавяме кашкавала /настърган или нарязан на дребни кубчета/, като не бъркаме повече, а оставяме той да се размекне. След като кашкавалът се размекне може да разбъркаме около 1 минута, за да се смеси всичко. Готово!

Поднесете Мухламата топла или студена. Неустоимо вкусна е и в двата варианта. Докато е топла се точи на конци.

По желание може да се поръси с канела или лют червен пипер. Аз лично добавих за себе си и пържен лук.

За предпочитане е да се ползва турски кашкавал, който е на конци. Ястието се получава добре и с всеки качествен кашкавал.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар