Превъзходна телешка супа със зеленчуци. Вкусна,
здравословна, една от най-обичаните супи на румънците. Много апетитна,
благодарение на крехкото и вкусно телешко и леко киселия борш.
Продукти: 500
г телешко месо от бута, 2 средни моркова, 1 малък корен магданоз, 1 среден
пащърнак, 1 малка глава целина, 100 г грах, 100 г зелен боб, 2 средни картофа,
1 голяма глава лук, 2 средни домата, 1 голяма червена чушка, 1 голяма скилидка
чесън, 1 малка връзка девесил, 1 малка връзка копър, 50 г краве масло, 1 с.л.
сол, 1 ч.л. смлян черен пипер, 300 мл румънска напитка борш, 1,5 л студена вода.
Bors natural
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета 2х2 и се
сварява в 1,5 л студена вода за 10 минути. Появилата се пяна се отстранява. След
това се прецежда месото, измива се и подсушава. Течността запазвате.
Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно.
Лукът, морковите, пащърнака, целината, магданоза и
чушкита се слагат в тенджера с кравето масло и се задушават за 4-5 минути.
Добавя се месото и се задушава още 5 минути.
След това се залива с прецедената вода и се вари 45-50
минути.
Добавя се сол и черен пипер.
Когато месото е готово, се слагат граха, зеления боб и
кубчетата картофи.
Вари се 15-20 минути и се добавят ситно нарязани домати и борш на вкус.
Варете още 5-6 минути и поръсете със ситно нарязаните
девесил и копър. Снемете от огъня.
Сложете си 2-3 люти чушлета и
Добър апетит!
Количеството
от напитката борш се слага според вашия вкус. Те е леко кисела. С вида
на зеленчуците също можете варирате. Времето за варене е ориентировъчно, но ако
сте намерили качествено телешко месо всичко ще бъде наред и няма да има нужда
от по продължително стоене пред огъня.
Много приятна напитка (поне за моя вкус) се оказа този румънски борш. Но не зная дали го има из България, затова би могъл да се замести със зелев сок, разреден с вода.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Замествам го в супата с бял квас от Берьозка. Свърших румънския борш вече. През април ще си взема нов.
Изтриване