Продукти: 1 кг картофи, 200 г пресен спанак, 1 червена чушка, 100 г настъргана моцарела, 1 голяма глава лук, 3 големи скилидки чесън, 200 мл течна сметана, 150 мл прясно мляко, 30 г брашно, 1 яйце, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. с връх пресен магданоз, 50 мл зехтин, 50 мл олио, 2 ч.л. с връх сол /на вкус/.
Мазнина за смазване на формата.
Начин
на приготвяне: Сварете картофите и ги почистете от кожата. Нарежете на кубчета.
Ако не е млад спанака го попарете и тогава нарежете на ситно. Ако са млади
листенца, измийте и нарежете.
Запържете в олиото и зехтина нарязания на ситно лук за
3-4 мин. После прибавете пресования чесън. Пържете още минута, поръсете с
брашно и запържете до промяна на цвета. Намалете огъна на слаб /среден/. Налейте
последователно при постоянно бъркане топлата сметана, топлото мляко и леко
разбитото яйце. Продължете да бъркате докато се сгъсти сместа. Поръсете с черен
пипер и сол.
В намаслена форма /използвам продълговата за кекс/ сложете
½ от картофите. Поръсете с накълцания спанак, ¾ от Моцарелата, нарязаната чушка
и пресния магданоз. Залейте с ½ от соса. След това останалите картофи, моцарела
и сос. Печете 30 мин. в предварително загрята на 190 градуса фурна, до леко
порозовяване.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар