четвъртък, 8 декември 2022 г.

Запеканка с картофи, спанак и моцарела

 


Продукти: 1 кг картофи, 200 г пресен спанак, 1 червена чушка, 100 г настъргана моцарела, 1 голяма глава лук, 3 големи скилидки чесън, 200 мл течна сметана, 150 мл прясно мляко, 30 г брашно, 1 яйце, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. с връх пресен магданоз, 50 мл зехтин, 50 мл олио, 2 ч.л. с връх сол /на вкус/.

Мазнина за смазване на формата.

 

Начин на приготвяне: Сварете картофите  и ги почистете от кожата. Нарежете на кубчета. Ако не е млад спанака го попарете и тогава нарежете на ситно. Ако са млади листенца, измийте и нарежете.

Запържете в олиото и зехтина нарязания на ситно лук за 3-4 мин. После прибавете пресования чесън. Пържете още минута, поръсете с брашно и запържете до промяна на цвета. Намалете огъна на слаб /среден/. Налейте последователно при постоянно бъркане топлата сметана, топлото мляко и леко разбитото яйце. Продължете да бъркате докато се сгъсти сместа. Поръсете с черен пипер и сол.

В намаслена форма /използвам продълговата за кекс/ сложете ½ от картофите. Поръсете с накълцания спанак, ¾ от Моцарелата, нарязаната чушка и пресния магданоз. Залейте с ½ от соса. След това останалите картофи, моцарела и сос. Печете 30 мин. в предварително загрята на 190 градуса фурна, до леко порозовяване.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар