Pracny или мечи лапи са традиционни чешки коледни
сладки, правени още далеч в миналото. Приготвянето им е по-сложно само с
това, че ви трябват формички, в които да изпечете тестото. Но не се
колебайте да ги купите, защото вкусът им е просто божествен!
Продукти: 250
г бяло брашно, 180 г краве масло, 160 г
пудра захар, 85 г смлени орехови ядки, 15 г какао, 1 малко яйце М, 1/2
чаена лъжичка смляна канела, 2-3 счукани на ситно зърна бахар, 1/2 чаена
лъжичка смлян карамфил.
Пудра захар за поръсване. Ванилия на прах.
Начин
на приготвяне: Смесете
в дълбока купа брашното, захарта, смлените орехови ядки, какаото, канелата, бахара
и карамфила. Разбъркайте и добавете нарязаното на кубчета студено масло и яйцето. Омесете хубаво лепкаво тесто. Завийте във
фолио и оставете за една нощ в хладилника.
Нарежете студеното тесто на малки парчета (8 до 10 г за
класическите формички). Натиснете всяка част във формата равномерно надолу и
към краищата с палец. Тестото трябва да има малка вдлъбнатина в центъра.
Поставете напълнените форми върху тава и печете в
предварително загрята на 165°C
фурна. По-малки форми около 10 до 11 минути, по-големи около 12 до 15
минути. След изпичането оставете сладките леко да се охладят. Изчуквайте ги от
формичките и поръсете с пудра захар омесена с ванилия.
Готово! Нищо сложно!
Добър
апетит!
Малко
разяснения. Проблем е намирането на подходящи формички. Старите мои, които
подхождаха имаха избита ръжда. Наложи се да ги правя във формички за орехи.
Тестото
е достатъчно мазно, така че можете да минете без допълнително смазване на
формите
10 мин. изпичане |
12-15 мин. изпичане |
По
важно е печенето. Ако имате няколко различни размера форми, разпределете
времето според тях. Затова в рецептата има дадено различно време
за изпичане. Във формичките които ползвах печенето ми отне – първа доза по меки 12 мин.,
втора доза с нормална твърдост – 15 мин. Затворени в кутия и на хладно готовите сладки омекват. Съхраняват се така до 14 дни.
Никога
не пълнете формичките до ръба, по-добре до половината и притиснете тестото към
краищата с палец, за да има кладенче в средата. Препълнените форми са
по-трудни за изваждане на сладките.
Можете
да поръсите леко парчетата тесто с обикновено брашно и притиснете във форми. Оставете
изпечените сладки да изстинат, едва тогава ги обърнете. Те биха
се счупили, когато са горещи.
В
краен случай можете да изпечете и без форми. Трябва Ви само една. Слагате в нея
суровото тесто, притискате да се оформи, вадите и подреждате в тава застлана с
хартия за печене. Така докато свърши тестото. Запомнете – тестото трябва да е
студено. Ако ви остане, като печете едната доза, веднага слагате обратно в
хладилника другата част.
Няма коментари:
Публикуване на коментар