Peppernuts
или Pebbernodder, както се наричат на датски, са традиционни северни коледни
бисквитки. Малки, сладки и са много вкусни.
В
Дания наричат тези малки бисквитки pebernodder , което в директен превод
означава черен пипер . Те са много популярни също в Германия и Холандия.
Произходът
на тази бисквитка не е напълно известен, но се предполага да е някъде в
Германия или Холандия.
Въпреки
че тази рецепта се нарича pebernodder (черен пипер), тя не съдържа черен пипер,
какъвто повечето хора биха асоциирали, когато се говори за черен пипер - вместо
това една от подправките в тези бисквитки е белият пипер.
Рецептата
е сравнително лесна - просто смесвате всички съставки в тесто с помощта на
ръцете си или с миксер, след което тестото се навива на ленти, нарязва се на
малки парчета и се овалва на топки.
Това
е рецептата за традиционната бисквитка Pebernodder, който е коледна с размер на
орех в кръгла/сферична форма.
Продукти
за 44 броя: 220 г бяло брашно, 125 г захар, 125 г краве масло,
1 яйце, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян карамфил, 1/2 ч. л. смлян бял
пипер, 1/2 ч. л. смлян кардамон, 1/2 ч. л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л ванилия на
прах, 1 ч. л. сода бикарбонат и щипка сол.
Начин
на приготвяне: Пресявате брашното и смесвате с подправките,
содата и захарта. Добавете яйцето и мекото масло. Използвайте ръцете си или
миксер, за да смесите /омесите/ тестото, докато придобие еднородна
консистенция.
Разделете тестото на четири части и ги разточете на
четири дълги ленти.
Използвайте нож, за да нарежете пръчките на малки парчета
с размер на орех. Направете топчета.
Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги
изпечете на 200 C за около 8-10 минути или докато станат хубави и златисти.
Общото време за печене зависи от размера на вашите Peppernuts.
Оставете бисквитките да изстинат и ги съхранявайте в
херметически затворена кутия или буркан.
Добър
апетит!
Бележки
Аз
лично оставих замесеното тесто за 45 минути в хладилник.
Уверете
се, че фурната ви е напълно загрята, преди да започнете да печете бисквитките.
По-добре е да изчакате 5-10 минути допълнително, за да загрее фурната напълно.
Когато
печете сладките, внимавайте да поддържате температурата във фурната посочена в
рецептата. Ако температурата е твърде ниска, има риск бисквитките да не запазят
кръглата си форма.
Съхранявайте
изпечените бисквитки в херметически затворен съд.
Източник
: Ким Нилсен