петък, 22 ноември 2024 г.

Датски коледни бисквитки Pebernodder

 


Peppernuts или Pebbernodder, както се наричат на датски, са традиционни северни коледни бисквитки. Малки, сладки и са много вкусни. 

В Дания наричат тези малки бисквитки pebernodder , което в директен превод означава черен пипер . Те са много популярни също в Германия и Холандия.

Произходът на тази бисквитка не е напълно известен, но се предполага да е някъде в Германия или Холандия.

Въпреки че тази рецепта се нарича pebernodder (черен пипер), тя не съдържа черен пипер, какъвто повечето хора биха асоциирали, когато се говори за черен пипер - вместо това една от подправките в тези бисквитки е белият пипер.

Рецептата е сравнително лесна - просто смесвате всички съставки в тесто с помощта на ръцете си или с миксер, след което тестото се навива на ленти, нарязва се на малки парчета и се овалва на топки.

Това е рецептата за традиционната бисквитка Pebernodder, който е коледна с размер на орех в кръгла/сферична форма.

 

Продукти за 44 броя: 220 г бяло брашно, 125 г захар, 125 г краве масло, 1 яйце, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян карамфил, 1/2 ч. л. смлян бял пипер, 1/2 ч. л. смлян кардамон, 1/2 ч. л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л ванилия на прах, 1 ч. л. сода бикарбонат и щипка сол.

Начин на приготвяне: Пресявате брашното и смесвате с подправките, содата и захарта. Добавете яйцето и мекото масло. Използвайте ръцете си или миксер, за да смесите /омесите/ тестото, докато придобие еднородна консистенция.

Разделете тестото на четири части и ги разточете на четири дълги ленти.

Използвайте нож, за да нарежете пръчките на малки парчета с размер на орех. Направете топчета.

Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете на 200 C за около 8-10 минути или докато станат хубави и златисти. Общото време за печене зависи от размера на вашите Peppernuts.

Оставете бисквитките да изстинат и ги съхранявайте в херметически затворена кутия или буркан.

Добър апетит!

 

Бележки

Аз лично оставих замесеното тесто за 45 минути в хладилник.

Уверете се, че фурната ви е напълно загрята, преди да започнете да печете бисквитките. По-добре е да изчакате 5-10 минути допълнително, за да загрее фурната напълно.

Когато печете сладките, внимавайте да поддържате температурата във фурната посочена в рецептата. Ако температурата е твърде ниска, има риск бисквитките да не запазят кръглата си форма.

Съхранявайте изпечените бисквитки в херметически затворен съд.

Източник : Ким Нилсен






петък, 15 ноември 2024 г.

Салата Любовница

 


Салата „Любовница“ е слоеста салата за празничната трапеза на пластове с варено цвекло, моркови и сирене. За пикантност към горепосочените продукти се добавят стафиди, сини сливи, чесън и се поръсват със смлени орехи. По желание можете да пропуснете сините сливи, да добавите сладко-кисела ябълка и да замените твърдото сирене с топено сирене.

Въпреки че в салатата няма месо, тя засища благодарение на сиренето и сушените плодове. Зеленчуците и сиренето трябва да бъдат настъргани на ситно ренде: така те ще бъдат по-добре напоени и просто ще се стопят в устата ви.

Има вариант с добавка на пилешко месо и други продукти и се нарича „Господарка“.

Продукти за 3 порции: 170 г червено цвекло, 170 г моркови, 100 г сирене „Гауда“, 100 г майонеза с лимонов сок, 40 г сушени сини сливи, 20 г стафиди, 60 г орехови ядки, 2 скилидки чесън.

Клонка пресен магданоз за украса.

Начин на приготвяне:

Поставете цвеклото в тенджера със студена вода, след като заври, намалете топлината до средна, гответе 30 минути.

Докато цвеклото се готви, настържете сиренето на ситно ренде. Пресовайте чесъна през преса и смесете със сиренето.

Залейте стафидите с вряща вода за 3 минути, като през това време настържете морковите на ситно ренде. Отцедете течността от стафидите и ги смесете с морковите.

Обелете цвеклото и го настържете на ситно ренде. Измийте сините сливи и нарежете на малки кубчета, смесете с цвеклото.

Поставете майонезата в сладкарски пош или пош с отрязан ъгъл. Започнете да сглобявате салатата: поставете моркови и стафидите върху плоска чиния, покрийте слоя с мрежа от майонеза.

Поставете втория слой смес от сиренето и чесъна. Покрийте също с майонеза. Поставете цвеклото със сини сливи най отгоре и поръсете със счукани орехови ядки /можете да ги запечете/ . Украсете с клонка пресен магданоз.

Налейте си студена ракия или водка. Наздраве!

Добър апетит! 


Вместо „Гауда“ може да използвате друго твърдо или полутвърдо сирене. Можете да замените майонезата с натурално кисело мляко без добавки и ще получите лека, по-диетична версия на ястието.

вторник, 12 ноември 2024 г.

Печени пикантни сладки картофи

 


Пикантните печени сладки картофи са вкусни както за гарнитура км месни ястия, така и за самостоятелно консумиране.

Продукти: 3 броя сладки картофи – 500 г, 4 с. л. зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, 1ч.л. смлян пушен червен пипер, 1 /2 ч.л. лук на прах, 1 ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 равна ч.л. сол, ½ ч.л. лют червен пипер, 2-3 щипки захар.

Начин на приготвяне: Обелете кожата на картофите и нарежете на малки парчета с дебелина 1 см . Поръсете ги със зехтина и след това разбъркайте добре с лъжица да се намаслят всички парчета.

Смесете подправките и поръсете картофите. Разбъркайте добре.

Разстелете картофите на един слой върху тава застлана с хартия за печене. Да има разстояние между парчетата.

Печете на 220° С  предварително загрята фурна, на средно ниво около 25 -30 минути,  докато картофите омекнат. Проба, надупчете един картофите с вилица. Ако тя влиза свободно, картофите са изпечени.

Сервирайте веднага.

Добър апетит!

четвъртък, 7 ноември 2024 г.

Салата Пипирана

 


Пипирана – това е салата предимно от чушки и домати, традиционна за Андалусия. Допълнително към нея може да се сложат риба тон, твърдо сварени яйца, маслини и каперси. Използват се пресни домати, както и такива от консерва. Има варианти както с термично обработени домати, така и без такива.

Ще ви предложа варианта с термо обработка. Опитах такава миналата година в Ронда.

Продукти: 500 г печени червени чушки, 550 г червени домати, 4 големи скилидки чесън, 60 мл зехтин, 1 ч.л. с връх захар, 1 ч.л. равна сол и ½ ч.л. смлян черен пипер.

По желание – няколко щипки лют червен пипер.

За поръсване – пресен магданоз, твърдо сварено яйце, риба тон и маслини.

Начин на приготвяне: Направете отгоре на доматите разрез на кръст и ги потопете във вряла вода за 45 секунди. Извадете и го потопете в студена вода. Обелете кожата и почистете семето. Нарежете на кубчета.

Загрейте в тиган на силен огън 40 мл зехтин. Запържете за 40 секунди пресования чесън. После добавете нарязаните домати. Пържете от 8 до 15 минути /в зависимост от сорта домати/, докато изври водата. След това сложете почистените от семето и нарязани на дребни парчета чушки. /Който обича люто, сега е момента да поръси с пипер./ Разбъркайте и дръжте на огъня още 2 минути. Накрая добавете солта, захарта, черния пипер и 20 мл зехтин. Разбъркайте и свалете от огъня.

Оставете да изстине, поръсете с накълцани пресен магданоз, сварено яйце и маслини.

Добър апетит!

събота, 26 октомври 2024 г.

Азиатски сос за зеленчуци

 

Продукти: 100 мл соев сос, 100 мл мирин /вид сладко японско оризово вино/, 50 мл оризов оцет, 30 г кафява /тръстикова/ захар, 20 г изчистен корен пресен джинджифил, 5 г чесън, 10 г люта червена чушка, 60 г лук, 40 мл лимонов сок, 40 г сусамово олио, 30 г препечено сусамово семе.

Рецептата за соса е от менюто на  ресторант BURO TSUM

 

Начин на приготвяне: Лукът, очистената от дръжките и семето люта чушка, джинджифила и чесъна настържете на ситно ренде. Сусаменото семе препечете леко на сух тиган. Смесете всички продукти и прехвърлете в затворен съд. Държите 48 часа в хладилник. След това ползвайте.

Добър апетит! 


Бpoкoли нa пapa c азиатски сос

 


Една много лесна и вкусна рецепта. Подходяща за вегетарианците и постещите.

Продукти: 1 голяма глава броколи /600- 700 г/, 2 л вода за варене, 1 равна с.л. сол.

Сос: 100 мл соев сос, 100 мл мирин /вид сладко японско оризово вино/, 50 мл оризов оцет, 30 г кафява /тръстикова/ захар, 20 г изчистен корен пресен джинджифил, 5 г чесън, 10 г люта червена чушка, 60 г лук, 40 мл лимонов сок, 40 г сусамово олио, 30 г препечено сусамово семе.

Рецептата за соса е от менюто на  ресторант BURO TSUM

Начин на приготвяне:

За да запази зеленчукът максимално полезните свойства, пригответе го на пара.

Изплакнете добре зеленчука на течаща студена вода  /да не е силна струята/. Оставете да се оцеди и го разделете на цветчета /розички/.

Поставете зеленчуците върху цедка, горна решетка на пара или мултикукър.

Варете ги 10 минути след като заври водата.

Изваждате и прехвърлете в стъклена купа или йенска тенджерка.

За соса – лукът, очистената от дръжките и семето люта чушка, джинджифила и чесъна настържете на ситно ренде. Сусаменото семе препечете леко на сух тиган. Смесете всички продукти и прехвърлете в затворен съд. Държите 48 часа в хладилник. След това ползвайте.

Можете да сервирате отделно броколите и соса, а можете да ги залеете със соса. Въпрос на вкус.

Добър апетит!

събота, 19 октомври 2024 г.

Златиборска баница със сирене и сметана

 



Тази стара рецепта от планината Златибор завладява Сърбия и околните страни.

Когато споменаваме Златибор, веднага се сещаме за красиви пейзажи, гори, сушени меса и най-апетитните сирене и сметана.

Е, понеже отличното сирене и сметана не минават без баница, получаваме най-вкусния планински специалитет - Златиборска баница!

От различните варианти на тази баница си избрах най-вкусния. Поне според мен.

Продукти: 500 г  кори за баница, 4 белтъка , 130 г  / ч. ч. 200 мл / брашно, 250 мл кисело мляко , 180 мл растително масло - олио, 7 г сода бикарбонат / 1 ч.л. с връх/, 1 ч. л. сол.

Плънка: 350 г сирене, 100 г сметана, 4 жълтъка , 1 ч.л. сол.

1 яйце и 20 мл растително масло /олио/ за намазване. Сусамено семе за поръсване.

Още олио за намазване на тавата. Студена вода за поръсване.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса.

Белтъците се разбиват на пяна с телена бъркалка. Последователно се прибавят олиото, киселото мляко, солта и омесените сода и брашно. Разбърква се до гладкост да няма бучки.

Разбийте сиренето, сметаната, жълтъка и солта. Сместа разделете на две части.

Разделете корите за баница на 2 равни части. При мен 2 по 8 листа. Разбитата смес от белтъците разделете също на две части. Намажете всяка от 8 кори с едната половина от сместа и ги наредете една върху друга.

Последната кора се намазва с половината от сместа със сирене и широката /дългата/ страна се навива на руло. Поставете я в намаслена тава. Направете същото с останалите 8 кори и половинките от сместа за покритие и плънка.

Подредените рула намажете с разбитото с олио яйце. Поръсете със сусамено семе.

Печете 35 минути на средно ниво, като след 20-та можете да покриете с фолио да не прегори.

Извадете, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа за 30 минути. Насладете се!

Добър апетит! 


петък, 18 октомври 2024 г.

Пиле по тайландски

 


Тайландската кухня е известна с уникалната си комбинация от аромати, използвайки разнообразие от подправки, за да създаде неповторим вкус на всяко ястие. Едно от най-популярните ястия в тайландската кухня е „Thai chicken“, което в превод означава „тайландско пиле“. 

Тайландското пиле произхожда от северните райони на Тайланд, където традиционно се приготвя с помощта на комбинация от сладки и пикантни продукти. С течение на времето ястието се развива, за да включва по-широка гама от съставки и вариации, в зависимост от региона и личните предпочитания. Днес това пиле е любимо тайландско ястие, което се харесва по целия свят заради уникалната комбинация от вкусове и текстури.

Продукти: 600 г пилешко месо от гърдите, 200 мл кокосово мляко, 60 мл оризово масло, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. червена паста къри, 1 ч.л. царевично нишесте, 1 ч.л. рибен сос, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. сок от лайм, 2 големи скилидки чесън, 2 см корен от джинджифил /обелен/, 1 стрък пресен лук, няколко листа тайландски босилек, по няколко щипки сол и смлян черен пипер.

Начин на приготвяне:

За да приготвите пилето, започнете, като го мариновате в смес от кокосово мляко, черния пипер и смлени листа тайландски босилек /става и с нашенски/. Смесете всичко, след това добавете парчетата пиле /нарязани по 2 см/ и ги оставете да се мариноват поне 60 минути или цяла нощ за повече вкус. След като пилето се маринова, прецедете го и запазете кокосовото мляко. Оставете го на гевгир да изсъхне напълно.

След това направете соса, като загреете една 30 мл оризово масло в тиган на среден огън. Добавете пресования  чесън, настъргания джинджифил и гответе докато си пуснат аромата, около 1 до 2 минути. Сложете червена къри паста и гответе още 1-2 минути, като бъркате непрекъснато. Добавете 150 мл кокосово мляко /от маринатата на пилето/, рибения сос, кафявата захар, царевичното нишесте и сока от лайма. Разбъркайте докато сосът стане гладък. Оставете да къкри няколко минути, докато сосът се сгъсти.

Загрейте 30 мл. олио в отделен тиган на средно силен огън. Добавете маринованите изсушени парчета пиле и гответе, докато покафенеят от всички страни, около 5 до 7 минути. Добавете соса в тигана и разбъркайте, докато пилето се покрие със соса. Намалете огъня на слаб и оставете да къкри още 10 - 15 минути, докато пилето се свари и сосът се сгъсти. Накрая сложете нарязания на ситно пресен лук и разбъркайте.

Тайландското пиле традиционно се сервира върху ориз и се гарнира с нарязани листа тайландски босилек, нарязани червени люти чушки и парче лайм. Може да сервирате и с гарнитура от печени зеленчуци като чушки, лук и моркови.

Добър апетит!

четвъртък, 17 октомври 2024 г.

Сладкиш с извара и тиква

 


В сезона на тиквата, това е един от любимите ми сладкиши.

Продукти:

За сместа с изварата - 500 г извара с ниска масленост – до 6%, 2 бр. яйца L, 100 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, кората на 1 портокал, 25 г маково семе

За тиквеното пюре – 500 г пюре от печена тиква, 2 бр. яйца L, 80 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, 1 ч.л. ванилов екстракт

Заливка – 100 г заквасена сметана 20%, 100 г тиквено пюре, 25 г захар, 1 яйце L

Сироп – 60 мл вода, 25 г захар

Краве масло за смазване на тавата.

Начин на приготвяне:

Сварете маковото семе за 15 минути на умерен огън, изцедете водата, изсушете маковото семе.

Настържете кората на добре измит среден портокал на едро ренде. Сварете ги в 60 мл вода и 25 г захар за 15 минути. Прецедете и подсушете.

Извара – Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно бъркане царевичното брашно, изварата, маковото семе и настъргания портокал. Пасирайте до гладкост.



Изпечената тиква пасирайте и оставете на цедка да се изцеди напълно водата – няколко часа.



Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно бъркане царевичното нишесте, ванилията и тиквеното пюре.

Застелете дъното на тавичка с падащи стени с диаметър 22 см с хартия за печене. Намажете хартията и стените на тавата с масло и поръсете с брашно. Поставете последователно по 1 с.л. от изварата, след това от тиквеното пюре и така докато свършат. Желателно е плънките да са с еднаква консистенция, ако има по- плътна /изварата/, разредете със заквасена сметана.

Леко почукайте формата с изварено-тиквената смес върху масата, така че сместа да се разпредели равномерно във формата.



За да създадете красива шарка при разрязване на гювеча, начертайте с дървено шишче няколко „лъча“ от стените на тигана към центъра. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна за 45 минути, до готовност.

За заливката смесете заквасената сметана, захарта, яйцето и тиквеното пюре.

Извадете готовият сладкиш от фурната, залейте го със заливката и запечете още 10 мин. Готовата запеканка се охладете в тавата на леко отворена врата на изключената фурна и чак тогава отстранете страните от тавата.

Добър апетит! 


вторник, 15 октомври 2024 г.

Гъби на тиган в корейски стил

 


Оригиналната рецепта е за гъби еноки, но аз я адаптирах за гъби печурки.

Това е рецепта за любителите на пикантното, лютивото.

Продукти: 250 г гъби печурки, 2 големи скилидки чесън, ½ с.л. захар, 2 с.л. паста кочудян, 1 с.л., равна лют червен пипер /кочугару/, 1 с.л. соев сос, ½ с.л. оризов оцет, 1 ч.л. с връх царевично нишесте, ½ с.л. сусамово масло, 125 мл вода.

40 мл растително масло.

 

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете добре гъбите. Нарежете ги на ситно.

Пригответе соса: смесете пастата кочудян, кочугару, соевия сос, оризовия оцет, захарта, сусамово масло и водата.

В загрят тиган насилен огън запържете с 40 мл олио нарязаните гъби до златисто кафяво - по 2 минути от всяка страна. Ако тиганът е малък, изпържете гъбите на две партиди, не претоварвайте тигана.

Добавете соса заедно с чесъна към гъбите, намалете огъня до среден, гответе 4-5 минути, докато сосът заври. Отнемете от огъня, захлупете и оставете гъбите така 10 минути да попият този пикантен сос.

Добър апетит!

понеделник, 7 октомври 2024 г.

Бадемов сладкиш с праскови

 


Продукти: 180 г праскови /пресни, почистени или от консерва/, 200 г бадемово брашно, 40 г царевично нишесте, 180 г тръстикова /кафява/ захар, 3 яйца L, 200 мл течна сметана 33%, 5 г бакпулвер, 1 прахче ванилия – 0,2 г.

20 г разтопено краве масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне: Нарежете пресните праскови на резени. Подсушете ги. Намажете дъното на квадратна тава с размери 20 на 20 на 7 см с маслото. Поставете върху него резените праскови.

Разбийте захарта със яйцата да удвояване на обема. Прибавете последователно сметаната, на части при постоянно бъркане с миксер, омесените бадемово брашно, царевично нишесте, бакпулвер и ванилия. После внимателно залейте наредените праскови с тази смес.

Печете на средно ниво в предварително загрята на 165°C фурна около 45 – 50 минути. След 30 минута можете да покриете с фолио да не прегори отгоре. Проверете с дървена клечка за готовност. Ако по нея няма тесто и е суха, сладкишът е готов.

Оставете да изстине няколко часа и разрежете.

Добър апетит! 


неделя, 22 септември 2024 г.

Сандвич „Крок мадам“

 


Croque Madame е френски сандвич, приготвен с яйце, шунка и сирене, който традиционно се сервира за закуска. “Croquer” означава “хрупка” на френски и можете да познаете предварително какво ще бъде ястието. Класическата рецепта за крок мадам също изисква използването на горчица и сос бешамел, но бешамелът има доста специфичен вкус и приготвянето му за закуска е доста обезпокоително, така че в тази рецепта ще се справим без него. Между другото, това ястие се появява за първи път в менюто на парижки ресторант през 1910 г. 

Един често задаван въпрос: каква е разликата между Croque Madame и Croque Monsieur? Единствената разлика между тези два сандвича е яйцето отгоре. Croque monsieur няма яйце, но Croque Madame има, останалите съставки са идентични. Яйцето отгоре символизира нищо повече от женска шапка.

Има различни начини на приготвяне. Само печене или пържене или комбиниране на двата способа. Продуктите също търпят вариации.

Няколко думи за основните продукти.

Сирене. Класическата рецепта използва сирене Gruyère, но можете да изберете всяко твърдо сирене или кашкавал за сандвича.

Шунка. Харесва ми, когато шунката е нарязана на тънки филийки, за да може да се прегъне на две.

Яйца. Идеално – пресни яйца вземам ги от приятели които отглеждат птици. Но всяко яйце е подходящо за това ястие, дори от пъдпъдък, ако желаете.

Сега на Вашето внимание – моят вариант.

Продукти за 2 човека:

За сандвича: 2 резена шунка /50 г/, 4 резена твърд кашкавал /80 г /, 4 филии за тостер, 50 г настъргано сирене Моцарела, 50 мл олио.

За соса: 20 г брашно, 150 мл мляко, 2 яйца, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, 1 щипка индийско орехче.

2 яйца, 20 г краве масло.

 

Начин на приготвяне:

В дълбок и широк съд разбийте две яйца, с брашното, после налейте прясното мляко. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче. Бъркайте до гладка смес да няма бучици.

Направете сандвичи от филиите, шунката и кашкавала. Ред филия, ред резен кашкавал, шунка, върху нея кашкавал и втората филия.

Загрейте в тиган олиото на умерено силен огън.

Сандвичите от двете страни внимателно потопете във соса / трябва да ви остане малко сос, който да смесите с настърганата Моцарела/ и веднага сложете да се пържат в тигана. Когато леко порозовеят, обърнете с помощта на лопатки и сложете разделената на две смес с Моцарелата. Когато се запържи и от другата страна, прехвърлете в тавичка и запечете 2-3 минути във фурната на грил функция.

Отделно запържете две яйца в кравето масло. Трябва да останат рохкави.

Сложете върху изпечения сандвич и сервирайте.

Добър апетит!

 


понеделник, 16 септември 2024 г.

Месо и зеленчуци с булгур и фиде

 


Една комбинация от турската кухня. Много вкусно се получи. Типичното вегетариански ястие булгур с фиде го комбинирах с говеждо месо и зеленчуци. Сервирани заедно ммммммммм …………….

 

Продукти:

За месото и зеленчуците - 500 г говеждо месо /телешко, овче/, 150 г тиквички, 150 г патладжани, 100 г моркови, 100 г червени чушки, 100 г лук, 150 г домати, 3 скилидки чесън, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 75 мл олио, 25 г краве масло, 100 мл бяло вино, щипка захар, 10 г сол /1 и ½ ч.л. /.

За булгура с фидето – 160 г булгур, 60 г фиде, 1 глава лук, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 мл зехтин, 660 мл вряла вода, 7 г сол

 

Начин на приготвяне. Измиваме и нарязваме месото на дребни парчета – 1 см на 0,5 см. Зеленчуците също нарязваме на дребно. Чесънът пресоваме.

В загрятата мазнина / 25 мл олио и 25 г краве масло/ на силен огън запържваме за 10 минути месото. След това наливаме виното и намаляваме на умерен огън. Захлупваме и оставяме да изври течността. Отнема около 25-30 минути. Поръсваме с черен пипер и кимион. Разбъркваме и изваждаме месото. Прехвърляме го в затоплен съд с капак.

Наливаме останалото 50 мл олио. На силен огън запържваме лука за 2-3 минути, след това добавяме останалите зеленчуци /без домата/. Запържваме 10-15 минути, докато омекнат зеленчуците. След това слагаме настърганото домати, щипка захар и запърженото месо. Бъркаме още 5 минути, добавяме накълцания магданоз и солта. Разбъркваме, отнемаме от огъня и захлупваме.

Булгур с фиде – На силен огън в тенджера запържваме накълцания лук. Слагаме измитите и подсушени булгур и фиде /натрошено на дребно/. Разбъркваме за 30 секунди и наливаме врялата вода. После лютия червен пипер, мащерката и солта. Щом кипне, покриваме с кухненска хартия отгоре съда, захлупваме, намаляваме на умерен /слаб/ огън. Оставяме за 20-25 минути така докато се свари всичко. Отнемаме от огъня. Нека постоят от 5 минути захлупени.  

Сервиране. В чиния поставете първо сварените булгур и фиде, а отгоре месото със зеленчуците. Поръсете с накълцан пресен магданоз и

Добър апетит!

 


П.П. Има готови турски опаковки със смесен булгур и фиде. Ако ползвате такава ви е нужно 220 г .

понеделник, 9 септември 2024 г.

Бубертс - десерт с грис от латвийската кухня

 


Buberts е латвийско национално ястие. Основата му е грис с разбито яйце, но никога не бихте нарекли това ястие качамак. По-скоро е деликатно суфле или пудинг. Много вкусно и ефирно! Сладкарските изделия навлизат в балтийската кухня от немската в края на 19 век, поради което този крем запазва първоначалното си немско име "Бубертс".

Има различни варианти на приготовление. С брашно или грис. Запичане във фурна или на котлон. Аз ще Ви предложа втория вариант с грис.

Продукти: 500 мл прясно мляко, 65 г фин пшеничен грис, 3 бр. яйца L, 55 г захар, ½ ч.л. ванилия на прах.

За желето – 130 г вишни, изчистени от костилките, 40 г захар, 350 мл вода, 30 г картофено нишесте.

Начин на приготвяне: Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците до меки връхчета.

Разбийте жълтъците със захарта, добавете ванилия и разбъркайте.

Оставете млякото да заври на умерен огън и постепенно добавете гриса, като разбърквате енергично. Когато се сгъсти, отстранете от огъня. Отнема около 20 минути.

Изсипете жълтъчната смес в тенджерата с гриса, върнете на слаб огън и разбъркайте, докато сместа се сгъсти (не оставяйте да заври). Внимателно, на слаб огън, без да заври, се добавят и разбъркват белтъците.

Кисел /желе/ - Смесете всички съставки, поставете на слаб огън и доведете до хомогенна гъста консистенция.

Сервиране - Поставете сварения грис в дълбока чинийка /чаша/ и го полейте обилно с желе.

Добър апетит!

 

Аз лично направих някои промени. Сложих 200 мл течна сметана и 300 мл прясно мляко. Използвах сладко от вишни за желето.

петък, 16 август 2024 г.

Супа от пилешко месо

 


Тази супа е мой вариант между източната кухня /супа Фо га/ и западната. Получи се нещо много вкусно. Всички в къщи бяха във възторг.

Продукти: 300 г  пилешко месо от гърдите, 50 г ориз, 100 г моркови, 150 г картофи, 2 яйца, 1 глава лук, 1 л вода, 25 г настърган пресен джинджифил, 1 малка червена люта чушка, 2 стръка пресен лук, 3 скилидки чесън, 40 г целина корен, 45 г краве масло, ½  връзка пресен магданоз, ½ ч.л смлян черен пипер, ½ ч.л. семена звездовиден анасон, 1 бр. лайм, 1 с.л. бял соев сос, 1 с.л. рибен сос, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата за 7-9 минути. Трябва да бъдат рохки.

Пилешкото месо заливаме с 1 л вода и варим с нарязаните морков,  целина и зърна анасон до сваряване.

Изваждаме месото и го нарязваме на филийки. Бульонът прецеждаме. Зеленчуците не ни трябват повече.

Запържваме накълцаният лук в зехтина докато стане стъклен 2-3 минути. След това добавяме обелените и нарязани на ситно картофи и ориза. Разбъркаме около минута и наливаме горещия бульон. Варим след кипване на умерен огън 25-30 минути до сваряване на картофите. Две минути преди сваляне от огъня слагаме нарязаното на дребни парчета пилешко месо, бялото вино и нарязаните на тънки колелца сварени яйца. Разбъркваме. Сваляме от огъня и добавяме настъргания на ситно джинджифил, изчистената от семето и накълцана на много ситно люта чушка, изстискания сок от лайма, соевия сос, рибния сос, пресования чесън и поръсваме с черен пипер. Разбъркайте отново и оставете супата захлупена 10 минути на изключения котлон.

Магданозът и зеления лук нарежете на ситно. Поръсете супата отгоре с тях. Посолете на вкус – около 1 ч.л. сол.

Сервирайте топла.

Добър апетит!

четвъртък, 8 август 2024 г.

Овчарска салата

 


Според Уикипедия , овчарската салата е традиционно българско ястие и модификация на шопската салата. Приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.

Някои от представите за овчарска салата, че тя трябва задължително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

Съществуват няколко разновидности на рецепти за овчарска салата, което често поражда спорове, коя е оригиналната. Най-честите спорове са дали в овчарската салата трябва да има гъби или не. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.

Оригиналът на овчарска салата е доста по-семпъл. Приготвя се като шопска салата, но със заливка от бульон „забулени яйца“ (сварени без черупката), в който се добавят късчета сушено месо (пастърма или суха шунка от бут). Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.

Към овчарската салата не е било приемливо да се поставя украса от маслина (или маслини), но след началото на XXI век почти навсякъде я сервират по този начин.

Българското наименование „овчарска салата“ съществува традиционно и успоредно с турската салата с аналогично име „чобан салатасъ“ (Çoban Salatası), която е подобна на българската шопска салата и по всяка вероятност е в обща традиционна основа на салатите, приготвяни от българското, сръбското, гръцкото и турското населения на Балканите в границите на Османската империя.

Това е предпочитания от мен вариант.

Продукти: 2 броя домати, 1 краставица - 150 г, 3 броя печени чушки / белени /, ½ глава кромид лук, 100 г пресни гъби, леко запържени /запечени/, 120 г овче сирене, натрошено, 120 г шунка, нарязана на малки парчета, 100 г кашкавал, 2 броя яйца, сварени и обелени, 60 мл олио /на вкус /, няколко стръка пресен магданоз, накълцан, сол на вкус, маслини за украса.

Оцет по желание.

 

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете на парчета доматите, краставиците и изпечените чушки. /Чушките на ивици и можете да ги поръсите с малко оцет по желание/. Смесете ги в купа и добавете нарязания на  полумесеци лук, запечените /запържени/ гъби и шунката. Разбъркайте леко, полейте с олиото и поръсете със сол на вкус. Разпределете в чинии. На всяка порция отгоре настържете кашкавал, отстрани добавете натрошено сирене и нарязаните яйца. Украсете с маслини и накълцан пресен магданоз.

Поднесете със студена ракия. Наздраве!

Добър апетит!