събота, 23 ноември 2024 г.

Сирники

 


Сирники са пържени източно славянски палачинки с извара. Те са част от беларуската , руската , украинската , латвийската , литовската и сръбската кухня. В Русия те са известни още като творожники. Името сирники произлиза от славянската дума сир (сир), което означава мека извара.

Сега ще се спрем на класическата рецепта. .

Продукти за 4 порции: 500 г извара 5-9%, 2 с.л. с връх брашно, 2 с.л. пшеничен грис,  40 г захар, 2 броя яйца М, 1 ч.л. ванилия на прах, 2 щипки сол.

100 мл растително масло /олио/ за пържене, 5-6 с.л. брашно за разточване.

Начин на приготвяне:  Прекарайте изварата през ситно сито в голяма купа. Ако изварата е прекалено влажна, поставете я върху сгънат на четири тензух и изцедете.

Добавете захарта, ванилията и солта в купата с извара. Разбъркайте.

Разбийте яйцето с телена бъркалка. Сложете го в сместа с изварата и разбъркайте с шпатула.

Накрая поръсете с брашното и гриса. Разбъркайте с шпатула, докато тестото придобие еднородна, гладка консистенция. Тестото не трябва да е много твърдо, но все пак трябва да държи формата си. Затова добавете още брашно, ако е необходимо. След това го поставете покрит в хладилника за 25 минути.

Извадете го и поръсете масата с малко количество брашно. Разделете на две части. Направете от първата руло с диаметър около 6-8 см.

Нарежете получената "наденица" на кръгчета с дебелина не повече от 1,5 см. Оваляйте всяко парче леко  в брашно, оформете окръжност.

Втората част от тестото върнете в хладилника захлупена.

Загрейте 50 мл растително масло в тиган с дебело дъно. Изпържете оформените сирники по 3 минути от всяка страна на умерено силен огън /От 9 степени нагревателен уред пържих на 5 та/. След това намалете на слаб огън и пържете по 2 минути от всяка страна.

Класическите сирники могат да бъдат доведени до пълна готовност във фурната. За целта след изпържването ги прехвърлете в тава и печете 5 минути на 200°C.

След това изпържете и втората част от тестото.

 

Добър апетит!

 

Някои забележки:

Аз лично добавих настърганата кора на половин лимон в продуктите.

На първо място, нека обърнем внимание на основната съставка - изварата. Дали си купуваме извара от пазара, магазина или си правим сами - тя винаги е различна. Консистенцията й винаги ще има различно съдържание на влага, дори и с еднакво съдържание на мазнини. Именно влажността на изварата е причината за неуспешните сирники. Следователно, за да се отстрани излишната влага от изварата, тя трябва да се изцеди с марля, сгъната на няколко слоя или памучна тъкан. Изстискайте внимателно изварата.                        

Изварата е първият и най-важен нюанс!

Ясно е, че за да не остане нито капка суроватка, трябва да се опитаме да я изстискаме, но дори и да остане малко, грисът и брашното ще ни дойдат на помощ. В сирниките те са просто вълшебна съставка - те ще абсорбират цялата излишна течност! Добавете ги до желаната консистенция (вижте рецептата), но не добавяйте излишък. И оставете изварената маса за 25 минути на студено, за да набъбне грисът.

Не ви трябват много яйца, две са достатъчни, за да споите 0,5 кг извара.

Следващата важна съставка е захарта. Обърнете внимание и на това, това е важен момент! Колкото по-малко захар добавите към сирниките, толкова по-добре ще запазят формата си. Факт е, че захарта при нагряване се превръща в сироп, а сиропът е течност, така че сирниките започват да пълзят в тигана, въпреки че се държат прилично преди нагряване. Затова добавете минимално количество захар или още по-добре поръсете допълнително готовите сирники с пудра захар. Поднесете със сладко или някакъв сладък сос.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар