събота, 26 октомври 2024 г.

Азиатски сос за зеленчуци

 

Продукти: 100 мл соев сос, 100 мл мирин /вид сладко японско оризово вино/, 50 мл оризов оцет, 30 г кафява /тръстикова/ захар, 20 г изчистен корен пресен джинджифил, 5 г чесън, 10 г люта червена чушка, 60 г лук, 40 мл лимонов сок, 40 г сусамово олио, 30 г препечено сусамово семе.

Рецептата за соса е от менюто на  ресторант BURO TSUM

 

Начин на приготвяне: Лукът, очистената от дръжките и семето люта чушка, джинджифила и чесъна настържете на ситно ренде. Сусаменото семе препечете леко на сух тиган. Смесете всички продукти и прехвърлете в затворен съд. Държите 48 часа в хладилник. След това ползвайте.

Добър апетит! 


Бpoкoли нa пapa c азиатски сос

 


Една много лесна и вкусна рецепта. Подходяща за вегетарианците и постещите.

Продукти: 1 голяма глава броколи /600- 700 г/, 2 л вода за варене, 1 равна с.л. сол.

Сос: 100 мл соев сос, 100 мл мирин /вид сладко японско оризово вино/, 50 мл оризов оцет, 30 г кафява /тръстикова/ захар, 20 г изчистен корен пресен джинджифил, 5 г чесън, 10 г люта червена чушка, 60 г лук, 40 мл лимонов сок, 40 г сусамово олио, 30 г препечено сусамово семе.

Рецептата за соса е от менюто на  ресторант BURO TSUM

Начин на приготвяне:

За да запази зеленчукът максимално полезните свойства, пригответе го на пара.

Изплакнете добре зеленчука на течаща студена вода  /да не е силна струята/. Оставете да се оцеди и го разделете на цветчета /розички/.

Поставете зеленчуците върху цедка, горна решетка на пара или мултикукър.

Варете ги 10 минути след като заври водата.

Изваждате и прехвърлете в стъклена купа или йенска тенджерка.

За соса – лукът, очистената от дръжките и семето люта чушка, джинджифила и чесъна настържете на ситно ренде. Сусаменото семе препечете леко на сух тиган. Смесете всички продукти и прехвърлете в затворен съд. Държите 48 часа в хладилник. След това ползвайте.

Можете да сервирате отделно броколите и соса, а можете да ги залеете със соса. Въпрос на вкус.

Добър апетит!

събота, 19 октомври 2024 г.

Златиборска баница със сирене и сметана

 



Тази стара рецепта от планината Златибор завладява Сърбия и околните страни.

Когато споменаваме Златибор, веднага се сещаме за красиви пейзажи, гори, сушени меса и най-апетитните сирене и сметана.

Е, понеже отличното сирене и сметана не минават без баница, получаваме най-вкусния планински специалитет - Златиборска баница!

От различните варианти на тази баница си избрах най-вкусния. Поне според мен.

Продукти: 500 г  кори за баница, 4 белтъка , 130 г  / ч. ч. 200 мл / брашно, 250 мл кисело мляко , 180 мл растително масло - олио, 7 г сода бикарбонат / 1 ч.л. с връх/, 1 ч. л. сол.

Плънка: 350 г сирене, 100 г сметана, 4 жълтъка , 1 ч.л. сол.

1 яйце и 20 мл растително масло /олио/ за намазване. Сусамено семе за поръсване.

Още олио за намазване на тавата. Студена вода за поръсване.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса.

Белтъците се разбиват на пяна с телена бъркалка. Последователно се прибавят олиото, киселото мляко, солта и омесените сода и брашно. Разбърква се до гладкост да няма бучки.

Разбийте сиренето, сметаната, жълтъка и солта. Сместа разделете на две части.

Разделете корите за баница на 2 равни части. При мен 2 по 8 листа. Разбитата смес от белтъците разделете също на две части. Намажете всяка от 8 кори с едната половина от сместа и ги наредете една върху друга.

Последната кора се намазва с половината от сместа със сирене и широката /дългата/ страна се навива на руло. Поставете я в намаслена тава. Направете същото с останалите 8 кори и половинките от сместа за покритие и плънка.

Подредените рула намажете с разбитото с олио яйце. Поръсете със сусамено семе.

Печете 35 минути на средно ниво, като след 20-та можете да покриете с фолио да не прегори.

Извадете, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа за 30 минути. Насладете се!

Добър апетит! 


петък, 18 октомври 2024 г.

Пиле по тайландски

 


Тайландската кухня е известна с уникалната си комбинация от аромати, използвайки разнообразие от подправки, за да създаде неповторим вкус на всяко ястие. Едно от най-популярните ястия в тайландската кухня е „Thai chicken“, което в превод означава „тайландско пиле“. 

Тайландското пиле произхожда от северните райони на Тайланд, където традиционно се приготвя с помощта на комбинация от сладки и пикантни продукти. С течение на времето ястието се развива, за да включва по-широка гама от съставки и вариации, в зависимост от региона и личните предпочитания. Днес това пиле е любимо тайландско ястие, което се харесва по целия свят заради уникалната комбинация от вкусове и текстури.

Продукти: 600 г пилешко месо от гърдите, 200 мл кокосово мляко, 60 мл оризово масло, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. червена паста къри, 1 ч.л. царевично нишесте, 1 ч.л. рибен сос, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. сок от лайм, 2 големи скилидки чесън, 2 см корен от джинджифил /обелен/, 1 стрък пресен лук, няколко листа тайландски босилек, по няколко щипки сол и смлян черен пипер.

Начин на приготвяне:

За да приготвите пилето, започнете, като го мариновате в смес от кокосово мляко, черния пипер и смлени листа тайландски босилек /става и с нашенски/. Смесете всичко, след това добавете парчетата пиле /нарязани по 2 см/ и ги оставете да се мариноват поне 60 минути или цяла нощ за повече вкус. След като пилето се маринова, прецедете го и запазете кокосовото мляко. Оставете го на гевгир да изсъхне напълно.

След това направете соса, като загреете една 30 мл оризово масло в тиган на среден огън. Добавете пресования  чесън, настъргания джинджифил и гответе докато си пуснат аромата, около 1 до 2 минути. Сложете червена къри паста и гответе още 1-2 минути, като бъркате непрекъснато. Добавете 150 мл кокосово мляко /от маринатата на пилето/, рибения сос, кафявата захар, царевичното нишесте и сока от лайма. Разбъркайте докато сосът стане гладък. Оставете да къкри няколко минути, докато сосът се сгъсти.

Загрейте 30 мл. олио в отделен тиган на средно силен огън. Добавете маринованите изсушени парчета пиле и гответе, докато покафенеят от всички страни, около 5 до 7 минути. Добавете соса в тигана и разбъркайте, докато пилето се покрие със соса. Намалете огъня на слаб и оставете да къкри още 10 - 15 минути, докато пилето се свари и сосът се сгъсти. Накрая сложете нарязания на ситно пресен лук и разбъркайте.

Тайландското пиле традиционно се сервира върху ориз и се гарнира с нарязани листа тайландски босилек, нарязани червени люти чушки и парче лайм. Може да сервирате и с гарнитура от печени зеленчуци като чушки, лук и моркови.

Добър апетит!

четвъртък, 17 октомври 2024 г.

Сладкиш с извара и тиква

 


В сезона на тиквата, това е един от любимите ми сладкиши.

Продукти:

За сместа с изварата - 500 г извара с ниска масленост – до 6%, 2 бр. яйца L, 100 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, кората на 1 портокал, 25 г маково семе

За тиквеното пюре – 500 г пюре от печена тиква, 2 бр. яйца L, 80 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, 1 ч.л. ванилов екстракт

Заливка – 100 г заквасена сметана 20%, 100 г тиквено пюре, 25 г захар, 1 яйце L

Сироп – 60 мл вода, 25 г захар

Краве масло за смазване на тавата.

Начин на приготвяне:

Сварете маковото семе за 15 минути на умерен огън, изцедете водата, изсушете маковото семе.

Настържете кората на добре измит среден портокал на едро ренде. Сварете ги в 60 мл вода и 25 г захар за 15 минути. Прецедете и подсушете.

Извара – Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно бъркане царевичното брашно, изварата, маковото семе и настъргания портокал. Пасирайте до гладкост.



Изпечената тиква пасирайте и оставете на цедка да се изцеди напълно водата – няколко часа.



Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно бъркане царевичното нишесте, ванилията и тиквеното пюре.

Застелете дъното на тавичка с падащи стени с диаметър 22 см с хартия за печене. Намажете хартията и стените на тавата с масло и поръсете с брашно. Поставете последователно по 1 с.л. от изварата, след това от тиквеното пюре и така докато свършат. Желателно е плънките да са с еднаква консистенция, ако има по- плътна /изварата/, разредете със заквасена сметана.

Леко почукайте формата с изварено-тиквената смес върху масата, така че сместа да се разпредели равномерно във формата.



За да създадете красива шарка при разрязване на гювеча, начертайте с дървено шишче няколко „лъча“ от стените на тигана към центъра. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна за 45 минути, до готовност.

За заливката смесете заквасената сметана, захарта, яйцето и тиквеното пюре.

Извадете готовият сладкиш от фурната, залейте го със заливката и запечете още 10 мин. Готовата запеканка се охладете в тавата на леко отворена врата на изключената фурна и чак тогава отстранете страните от тавата.

Добър апетит! 


вторник, 15 октомври 2024 г.

Гъби на тиган в корейски стил

 


Оригиналната рецепта е за гъби еноки, но аз я адаптирах за гъби печурки.

Това е рецепта за любителите на пикантното, лютивото.

Продукти: 250 г гъби печурки, 2 големи скилидки чесън, ½ с.л. захар, 2 с.л. паста кочудян, 1 с.л., равна лют червен пипер /кочугару/, 1 с.л. соев сос, ½ с.л. оризов оцет, 1 ч.л. с връх царевично нишесте, ½ с.л. сусамово масло, 125 мл вода.

40 мл растително масло.

 

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете добре гъбите. Нарежете ги на ситно.

Пригответе соса: смесете пастата кочудян, кочугару, соевия сос, оризовия оцет, захарта, сусамово масло и водата.

В загрят тиган насилен огън запържете с 40 мл олио нарязаните гъби до златисто кафяво - по 2 минути от всяка страна. Ако тиганът е малък, изпържете гъбите на две партиди, не претоварвайте тигана.

Добавете соса заедно с чесъна към гъбите, намалете огъня до среден, гответе 4-5 минути, докато сосът заври. Отнемете от огъня, захлупете и оставете гъбите така 10 минути да попият този пикантен сос.

Добър апетит!

понеделник, 7 октомври 2024 г.

Бадемов сладкиш с праскови

 


Продукти: 180 г праскови /пресни, почистени или от консерва/, 200 г бадемово брашно, 40 г царевично нишесте, 180 г тръстикова /кафява/ захар, 3 яйца L, 200 мл течна сметана 33%, 5 г бакпулвер, 1 прахче ванилия – 0,2 г.

20 г разтопено краве масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне: Нарежете пресните праскови на резени. Подсушете ги. Намажете дъното на квадратна тава с размери 20 на 20 на 7 см с маслото. Поставете върху него резените праскови.

Разбийте захарта със яйцата да удвояване на обема. Прибавете последователно сметаната, на части при постоянно бъркане с миксер, омесените бадемово брашно, царевично нишесте, бакпулвер и ванилия. После внимателно залейте наредените праскови с тази смес.

Печете на средно ниво в предварително загрята на 165°C фурна около 45 – 50 минути. След 30 минута можете да покриете с фолио да не прегори отгоре. Проверете с дървена клечка за готовност. Ако по нея няма тесто и е суха, сладкишът е готов.

Оставете да изстине няколко часа и разрежете.

Добър апетит!