Тайландската
кухня е известна с уникалната си комбинация от аромати, използвайки
разнообразие от подправки, за да създаде неповторим вкус на всяко ястие. Едно
от най-популярните ястия в тайландската кухня е „Thai chicken“, което в превод
означава „тайландско пиле“.
Тайландското
пиле произхожда от северните райони на Тайланд, където традиционно се приготвя
с помощта на комбинация от сладки и пикантни продукти. С течение на времето
ястието се развива, за да включва по-широка гама от съставки и вариации, в
зависимост от региона и личните предпочитания. Днес това пиле е любимо
тайландско ястие, което се харесва по целия свят заради уникалната комбинация
от вкусове и текстури.
Продукти: 600 г пилешко месо от гърдите, 200 мл кокосово мляко, 60 мл оризово масло, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. червена паста къри, 1 ч.л. царевично нишесте, 1 ч.л. рибен сос, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. сок от лайм, 2 големи скилидки чесън, 2 см корен от джинджифил /обелен/, 1 стрък пресен лук, няколко листа тайландски босилек, по няколко щипки сол и смлян черен пипер.
Начин
на приготвяне:
За да приготвите пилето, започнете, като го мариновате в смес от кокосово мляко, черния пипер и смлени листа тайландски босилек /става и с нашенски/. Смесете всичко, след това добавете парчетата пиле /нарязани по 2 см/ и ги оставете да се мариноват поне 60 минути или цяла нощ за повече вкус. След като пилето се маринова, прецедете го и запазете кокосовото мляко. Оставете го на гевгир да изсъхне напълно.
След това направете соса, като загреете една 30 мл
оризово масло в тиган на среден огън. Добавете пресования чесън, настъргания джинджифил и гответе докато
си пуснат аромата, около 1 до 2 минути. Сложете червена къри паста и гответе
още 1-2 минути, като бъркате непрекъснато. Добавете 150 мл кокосово мляко /от
маринатата на пилето/, рибения сос, кафявата захар, царевичното нишесте и сока
от лайма. Разбъркайте докато сосът стане гладък. Оставете да къкри няколко
минути, докато сосът се сгъсти.
Загрейте 30 мл. олио в отделен тиган на средно силен
огън. Добавете маринованите изсушени парчета пиле и гответе, докато покафенеят
от всички страни, около 5 до 7 минути. Добавете соса в тигана и разбъркайте,
докато пилето се покрие със соса. Намалете огъня на слаб и оставете да къкри
още 10 - 15 минути, докато пилето се свари и сосът се сгъсти.
Тайландското пиле традиционно се сервира върху ориз и се
гарнира с нарязани листа тайландски босилек, нарязани червени люти чушки и
парче лайм. Може да сервирате и с гарнитура от печени зеленчуци като чушки, лук
и моркови.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар