Една
рецепта от турската кухня. Леко изменена от мен. Приготвя се бързо и лесно.
Продукти:
3
броя средни патладжани – 700 г, 3 картофа - 300 г, 2 зелени чушки – 140 г, 2
глави лук – 150 г, 2 домата – 200 г, 300 г смляно телешко /свинско/ месо, 5 големи
скилидки чесън, 1 малка зелена люта чушка /по желание/, ½ връзка магданоз, 1
ч.л. прясно смлян черен пипер, ½ с.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки захар, 2
ч.л. сол и 120 мл вода.
120 мл зехтин за пържене. Вода и сол за изкисване
на патладжаните.
Начин
на приготвяне:
Обелваме патладжаните на райета / през 2-3 см/ и ги
нарязваме на кубчета. Накисваме ги в леко солена вода за 45 минути. Оцеждаме.
Картофите също обелваме и нарязваме на кубчета. Запържваме в 60 мл зехтин за 5-6 минути до леко порозовяване. Изваждаме и
прехвърляме в затворен съд.
След това доливаме още 30 мл зехтин и запържваме оцедения
патладжан за 8-10 минути, до омекване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.
След това наливаме още 30 мл зехтин и запържваме
нарязаните лук, зелени чушки /люта и сладки/, пресован чесън. Като стане
прозрачен лука – около 4 минути, слагаме надробеното смляно месо. Пържим около
8 минути /свинско и 10-12 минути телешко/. Връщаме обратно в тигана картофите и
патладжана. Добавяме смлените /настъргани на едро ренде/ домати, сол, захар, подправки
и накълцан пресен магданоз. Разбъркваме добре и държим на огъня 2 - 3 минути.
След това наливаме гореща вода. Като кипне, разбъркваме и изключваме нагревателния
уред.
Сервираме топло ястието.
Добър
апетит!
П.П.
Пържим всичко на силен огън. Използвам дълбок тиган с диаметър на дъното 26 см.
Няма коментари:
Публикуване на коментар