понеделник, 10 юни 2024 г.

Пържени патладжани с кайма и картофи

 


Една рецепта от турската кухня. Леко изменена от мен. Приготвя се бързо и лесно.

Продукти: 3 броя средни патладжани – 700 г, 3 картофа - 300 г, 2 зелени чушки – 140 г, 2 глави лук – 150 г, 2 домата – 200 г, 300 г смляно телешко /свинско/ месо, 5 големи скилидки чесън, 1 малка зелена люта чушка /по желание/, ½ връзка магданоз, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, ½ с.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки захар, 2 ч.л. сол и 120 мл вода.

120 мл зехтин за пържене. Вода и сол за изкисване на патладжаните.

 

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните на райета / през 2-3 см/ и ги нарязваме на кубчета. Накисваме ги в леко солена вода за 45 минути. Оцеждаме.

Картофите също обелваме и нарязваме на кубчета. Запържваме в 60 мл зехтин за 5-6 минути до леко порозовяване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.

След това доливаме още 30 мл зехтин и запържваме оцедения патладжан за 8-10 минути, до омекване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.

След това наливаме още 30 мл зехтин и запържваме нарязаните лук, зелени чушки /люта и сладки/, пресован чесън. Като стане прозрачен лука – около 4 минути, слагаме надробеното смляно месо. Пържим около 8 минути /свинско и 10-12 минути телешко/. Връщаме обратно в тигана картофите и патладжана. Добавяме смлените /настъргани на едро ренде/ домати, сол, захар, подправки и накълцан пресен магданоз. Разбъркваме добре и държим на огъня 2 - 3 минути. След това наливаме гореща вода. Като кипне, разбъркваме и изключваме нагревателния уред.

Сервираме топло ястието.

Добър апетит!

 

П.П. Пържим всичко на силен огън. Използвам дълбок тиган с диаметър на дъното 26 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар