понеделник, 20 май 2024 г.

Свински медальони с бирен сос

 


Продукти: 800 г свинско бон филе, 2 глави лук, 30 г бяло брашно, 1 с.л. неразтопена свинска мас, 1 с.л. неразтопено краве масло, 300 мл светла бира, 200 мл зеленчуков бульон, 1 ч.л пудра захар, 1 с.л. ябълков оцет, 4 стръка пресен магданоз, 22-3 големи скилидки чесън, 30 г целина, 1 бр. дафинов лист, 1 ч.л. стрита суха мащерка, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, сол на вкус – 1 и ½ ч.л.

Начин на приготвяне: Почистете месото от остатъци от сланина. Нарежете го на кръгчета с дебелина 1,5 – 2 см . Подсушете и поръсете със сол и черен пипер.

Лукът почистете и нарежете на тънки полумесеци.

Загрейте на силен огън в тиган с дебело дъно свинската мас. Сложете нарязаното месо / на стайна температура/ и запържете от всяка страна по 4 минути Изведете месото и го прехвърлете в друг съд. Захлупете.

Сложете нарязания лук в тигана където се е пържило месото. Разбъркайте добре и пържете до прозрачност – 3-4 мин. Добавете ситно нарязаните чесън и целина. Разбъркайте и сложете в тигана кравето масло /аз сложих 35 г /. Намалете огъня на умерен. Поръсете с брашното, като постоянно бъркате. Пържете 2-3 минути до кремав цвят. След това добавете горещия бульон, бирата на стайна температура, захарта, солта и оцета. Сега е времето да върнете месото в тигана. Доведете до кипене и на слаб огън варете около 15 мин., до сгъстяване на соса. Разбърквайте периодично.

Сервирайте веднага със зеленчуково пюре и пържени /варени/ картофи.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар