Преди дни в Италия в заведение с гръцка кухня
ядох едни много вкусни хрупкави пържени тиквички с млечно чеснов сос. Та реших
и аз да си направя у дома. Вече настъпва сезонът им.
Продукти: 1,200 кг тиквички , 20 г
сол, 60 г царевично брашно, 60 г пшенично брашно, 60 г галета, 6 г чесън на
прах, 10 г сух копър, стрит.
За пържене 250 мл
растително масло – олио.
Сос – 300 г цедено кисело мляко, 25 мл зехтин, 1 с.л. пресен
нарязан копър, 15 г смелени орехи, 3 г сол, 4 пресовани скилидки чесън.
40 кубчета лед.
Начин на приготвяне: Измийте и почистете
тиквичките от дръжките. Нарежете ги по дължина - 4-5 см на тънки филийки с
дебелина 2-3 мм . Прехвърлете в дълбока купа, сложете леда и оставете в
хладилник 20 мин.
Смесете брашната, галетата, солта, чесъна на прах и
стрития копър.
Загрейте мазнината в дълбок тиган. От 9 та степен, пържих на 6 –та. Извадете
купата с тиквичките. Изтръскайте течността от филийките. Потопете в омесените
брашна и галета от двете страни. Леко изтръскайте отново и запържете от двете
страни по около 3 – 3,5 мин. Изпържените тиквички прехвърлете върху кухненска
хартия да се оцеди излишната мазнина.
Сос – прецеденото кисело мляко омесете с всички продукти.
Сервирайте топлите тиквички със соса.
Добър апетит!
Когато
се пържат тиквичките, останалите с купата и леда се прибират в хладилника.
Вадят се само колкото да се наредят в тигана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар