неделя, 18 февруари 2024 г.

Бухти с кефир – оладьи

 


Продукти:  250 г бяло брашно, 200 мл кефир, 1 яйце, 2 ч.л. суха мая за хляб, 2 с.л. захар, 1 ч.л. сол.

2 с.л. прясно мляко за разтваряне на маята. Растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Пресейте брашното.  Маята разтворете в млякото, добавете малко от захарта и брашното – по 1 ч.л. Оставете на топло да се надигне сместа.

Яйцето разбийте леко със захарта. При постоянно разбъркване добавете последователно кефира, шупналата мая, омесените брашно и сол. Сложете в дълбок съд, покрийте и оставете на топло да си удвои обема тестото. То ще бъде много меко и лепнещо.

Загрейте мазнината в тиган на умерено силен огън. С помощта на две лъжици слагайте от тестото и пържете от двете страни до приятно порозовяване.

Добър апетит!

 

Температурата на пържене не трябва да бъде много силна, за да могат да се изпържат добре и вътре бухтите. За 1 бухта – 2 с.л. тесто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар