неделя, 18 февруари 2024 г.

Говеждо Лок Лак

 


Lok Lak е вкусно, лесно за приготвяне ястие, което може да се сервира за закуска, обяд или вечеря. Beef Lok Lak е говеждо пържено месо, върху подложка от лук, краставици, домати и маруля, поднесено с ориз и пържено яйце. За да стане още по-вкусно, камбоджанците потапят говеждото в сос от черен пипер, сол и сок от лайм. Винаги се яде с този сос. Първоначално ястието е част от виетнамската кухня, където се нарича „Bò lúc lắc“,   означава „говеждо“, а  lúc lắc  означава „разбъркване“ или „разклащане“. Произхожда от влиянието на китайската и френската кухня през периода на Индокитайска колонизация, когато Виетнам е бил под властта на Китай почти хилядолетие. Някои историци казват, че след това е бил донесен в Камбоджа, за да угоди на Баранги (френските чужденци). Те са били известни като хора, които обичат да ядат говеждо и салата, и двете храни, които не са били популярни сред виетнамците или камбоджанците. За да му се придаде азиатска нотка, били добавени соев сос и сос от стриди. Има разделение относно използването на доматен сос. Рецептата за автентичното камбоджанско говеждо лок лак го няма, но в много ресторанти го добавят, за да увеличат вкуса и сладостта. Освен това виетнамските бежанци донесоха ястието в Америка, където кетчупът се добавя към много ястия. Това може да е причината много ресторанти за чужденци да предлагат тази версия. Също така пърженото яйце може да бъде модерно допълнение, както и замяната на ориза с пържени картофи (често наричани Beef Lol Lak Barang).

 

Продукти: 350 г крехко телешко месо, 1 ч.л. рибен сос, 3 с.л. соев сос, 1 с.л. сос от стриди, 1 с.л. кафява /палмова/ захар, 2 големи скилидки чесън, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. вода, 1 с.л. доматен сос – по желание.

Растително масло за пържене – 50 мл, дългозърнест ориз за сервиране, 2 яйца по желание.

Сос Лок Лак за потапяне – Сока на 2 лайма, 1 с.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол, 1/3 ч.л. рибен сос, 2 с.л. кафява захар, 1 скилидка чесън, 2 с.л. вода.

Гарнитура – 1 обелена и нарязана краставица, 2 домата, ½ глава лук, няколко листа зелена салата.

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете тънко нарязаното месо – 3 мм със соев сос, сос от стриди, захар, рибен сос, вода, смления черен пипер и пресован чесън. Също и доматеният сос, ако желаете да ползвате.

Мариновайте поне един час. 

Сварете през това време ориза.

Направете соса за потапяне, смесете съставките в малка купа и оставете настрана.

Украсете две чинии с нарязани домати, краставица и лук, поставени върху листа от зелена салата.

Загрейте олио в тиган уок на силен огън и запържете говеждото месо по две минути от всяка страна. После налейте останалия сос от мариноването и бъркайте още две минути.

Готовото месо разпределете между двете чинии. 

Изпържете две яйца.

Сервирайте с ориз и соса за потапяне.

Добър апетит!

 

В зависимост от големината на тигана можете да изпържите месото на два пъти. Като накрая връщате всичкото в тигана наливате останалия сос от мариноването и разбърквате. Ако не ви е останал сос, просто добавете две супени лъжици вода. Изберете месото от младо животно, да е крехко. Сервирайте веднага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар