неделя, 25 февруари 2024 г.

Мухамара – арабска разядка /дип/ с червени чушки

 


Мухаммара е от арабската дума ahmar , която буквално означава червен. Този червен дип, първоначално от сирийския град Алепо си проправи път от сърцето на Леванта до всички части на света. Много хора правят мухамара по различни начини и по различни рецепти. Ето варианта на който се спрях. Много вкусно се получи.

Продукти за 2 порции: 2 червени печени чушки, 4 с. л. зехтин, 60 г обелени препечени орехови ядки, 2 скилидки  чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. кисело мляко, ¾ ч.ч. хлебни трохи / галета /, 2 с. л. сок от нар, ½ ч.л.  сумак, 1 с.л. сок от лимон, 1 ч.л алепски пипер, ½ чаена лъжичка захар, 1 ч.л. кимион, ½ ч. л. сол.

Начин на приготвяне: В купата на голям кухненски робот смесете печените лентички червен пипер със зехтина, чесъна, орехите, доматеното пюре, галетата, сока от нар, киселото мляко, сумака, лимоновия сок, алепския пипер, захарта и солна. Пасирайте до гладка паста. Прехвърлете в купа за сервиране. Можете да покриете мухамара и да я охладите, но не забравяйте да доведете дипа до стайна температура преди сервиране.

Когато сте готови за сервиране, поръсете дипа със струйка необработен зехтин и гарнирайте с още малко орехи и пресен магданоз, ако желаете. Сервирайте с пита хляб.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар