петък, 13 октомври 2023 г.

Виетнамска супа Фо Га

 


Фо, ароматна супа от бульон с оризови спагети, парченца говеждо месо и пресен лук. Това най-известното ястие във виетнамската кухня. Във Виетнам фо се нарича и "храна за всички сезони", защото можеш да я консумираш през цялата година.

Фо се сервира в купа и съдържа силен, бистър бульон - обикновено приготвен от телешки кости - оризови спагети и традиционно тънки резени говеждо ( phở bò ; phở tái ) или пиле ( phở gà ). Другите съставки включват кръгчета лук или праз , листа от кориандър , мента , лайм , резени чили и различни подправки като бял пипер , звездовиден анасон и рибен сос . В Южен Виетнам се добавят и виетнамски босилек и кълнове от боб мунг . Тези съставки обикновено се сервират отделно в чинии, за да можете да обогатите и подправите супата си по желание.

Има различни регионални методи за приготвяне в Северен и Южен Виетнам: докато в Ханой в северната част на Виетнам се използва доста лек бульон с леки подправки, в топлия юг месните кости често се пекат върху дървени въглища преди готвене, за да се получи бульон още по-интензивен на цвят и вкус за приготвяне и добавяне на значително повече подправки преди консумация.

 

Продукти: 300 г  пилешко месо от гърдите, 60 г оризови спагети, 100 г моркови,  1 малка глава лук, 1 л вода, 1 шепа соеви кълнове, 25 г настърган пресен джинджифил, 1 малка червена люта чушка, 2 стръка пресен лук, 2 стебла лимонена трева, 2 скилидки чесън, 40 г целина корен, 1 връзка пресен кориандър /магданоз/, ½ ч.л. семена звездовиден анасон, 1 бр. лайм, 1 с.л. бял соев сос, 1 с.л. рибен сос.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо заливаме с 1 л вода и варим с нарязаните морков, главата лук, целина и зърна анасон до сваряване.

Изваждаме месото и го нарязваме на филийки. Бульонът прецеждаме. Зеленчуците не ни трябват повече.

Оризовите спагети сваряваме според инструкцията на опаковката.

Соевите кълнове бланширайте във вряща вода за 2-3 минути.

В дълбока купа слагаме нарязани на тънки филийки лайм /1/2 част /и люта чушка, по малко от сварените спагети, соеви кълнове и месо.

Добавете джинджифила и лимоновата трева, нарязани на ситно в пилешкия бульон. Сложете соевия сос, рибния сос, пресования чесън и изстискайте сока на половин лайм.

Залейте с така приготвения горещ бульон месото и спагетите.

Листата кориандър и зеления лук нарежете на ситно. Поръсете супата отгоре с тях.

Готово! Добър апетит!

За предпочитане е да сварите месото с пилешки кости. Ако нямата, просто добавете две кубчета пилешки бульон при сваряването. Има специални подправки за супа Фо, ако ги намерите, можете да използвате тях вместо тези в рецептата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар