Като
източник съм ползвал рецепта от с. Паволче, Врачанско, публикувана в книгата Българска
национална кухня. В оригинала лютиката е направена със сухи чушки, без домат,
чесън и оцет.
При
мен е направена според вкусовете на моето семейство.
Продукти: 600
г варени картофи, 200 г пресни домати, 1 кг печени чушки /зелени и червени/, 80
г праз лук, 60 мл олио, 20 мл оцет, 10 г захар, ½ връзка пресен магданоз, 10 г
сол /на вкус/.
Малка люта чушка по желание.
Начин
на приготвяне: Обелете и почистете от дръжките и семето
печените чушки. Нарежете ги на дребно и счукайте в голямо хаванче. Сварените
картофи /напълно изстинали/ обелете и нарежете на ситно. Счукайте ги. Нарязания
праз лук също счукайте. Доматите попарете и обелете. Нарежете ги на много ситно,
магданоза също. Смесете олиото оцета. Сложете всички зеленчуци в дълбока купа,
разбъркайте добре. След това залейте с течностите, поръсете със сол и захар.
Отново разбъркайте.
Налейте си студена ракия и сервирайте.
Добър
апетит!
П.П.
Можете да почистите от семето и дръжките люти чушки. Накълцайте и счукайте в
хаванче. Добавете към лютиката. Тази добавка си я правя само за мен. Праз лука
можете да го замените с червен лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар