четвъртък, 5 октомври 2023 г.

Виетнамска кисело сладка супа

 


Тази лека, пикантна супа е чудесна алтернатива на класическите супи. Приготвя се много бързо, апетитна и идеална за вегетарианците. Ако не обичате люто, можете да сложите сладки червени чушлета, но вкуса няма да е същия.

Продукти: 1 л зеленчуков или пилешки бульон,  250 г тофу,  300 г гъби печурки, 6-7 чери доматчета, 2 средно големи стръка пресен лук,  4 скилидки чесън,  8 стръка кориандър, 2 люти червени чушлета, 20 мл лимонов сок, 10 мл оризов оцет, 20 мл светъл соев сос, 40 мл зехтин, 10 г захар, 10 г сол /на вкус/, 4 г смлян черен пипер.

 

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, чери доматчетата на четвъртинки. Нарежете гъбите на тънки филийки, пресовайте чесъна. Кориандърът накълцайте. Почистете от дръжките и семето лютите чушлета и ги наситнете.

Загрейте зехтина в тенджера на среден огън и задушете лука, докато омекне, 4-5 минути. Увеличете температурата, добавете чесъна и гъбите и запържете за 3-4 минути. После добавете доматите, захарта, солта и черния пипер и продължете да готвите още 3-4 минути.

Налейте бульона, соевия сос, сока от лимон и оставете да заври. Тофуто се нарязва на кубчета и се слага към супата, вари се 3-4 минути. Опитайте супата и добавете малко сол, захар или сок от лимон, ако е необходимо. Поръсете с наситнените червени чушлета и кориандър, разбъркайте и сервирайте веднага.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар