петък, 29 септември 2023 г.

Пиле по тайландски със зеленчуци

 


Бързо, лесно и много вкусно. Рецептата търпи разнообразие от зеленчуци, според вкуса на всеки.

Продукти: 250 г пилешки месо от гърдите, 80 г стебла целина, 50 г млад лук /само стеблата, без перата/, 100 г тиквички, 100 г чушки / по 1 брой зелена и червена/, 50 г бланширан грах, 50 г гъби, 2 големи скилидки чесън, 50 мл оризово масло /зехтин/, 1 см корен джинджифил, 60 мл светъл соев сос, 120 г сладък чили сос, 10 г сусамено семе /по желание/.

Начин на приготвяне: Първо приготвяме зеленчуците и месото. Измиваме почистваме и подсушаваме. Нарязваме ги на средно големи парчета.

В дълбок тиган с дебело дъно на силен огън загряваме мазнината. Пържим месото със ситно настъргания джинджифил по около 3 минути от всяка страна, до порозовяване. Изваждаме го и слагаме в дълбока затоплен купичка  и захлупваме.

Последователно слагаме в тигана нарязаните зеленчуци. Първо лука, бъркаме 2 мин., после пресованите скилидки чесън, след това тиквичките, целината, гъбите, граха и чушките.

Пържим около 4-5 минути, наливаме соевия сос. Връщаме месото. Бъркаме докато се изпари и добавяме чили соса. Отново разбъркваме и поръсваме със сусамено семе. Готово!

Поднесете със сварен ориз.

Добър апетит!


П.П. Към рецептата добавих 100 г моркови, вместо грах. Не поръсих със сусамено семе. Сложих лют чили сос, поръсих с 2-3 щипки сол. Получи се нещо много апетитно. Може да мариновате пилешкото месо с ½ ч.л. черен пипер и 2 лъжици бяло вино. Подсушете и пържете тогава..

Няма коментари:

Публикуване на коментар