Много
вкусна салата от Изтока. Има най различни варианти за маринатата. Три продукта
са основни за салатата – млади тиквички /за готвене/, моркови и чушки. Сега ще
ви представя моят вариант.
Продукти: 500
г тиквички, 2 бр. средни моркови, 2 бр. чушки – жълта /зелена/ и червена, 3 средно
големи скилидки чесън, 1 с.л. мед, 1ч.л. бял соев сос, 4 с.л. сусамово масло
/зехтин + олио/,2 с.л. бял оцет /1 + 1 балсамико/, 1 равна ч.л. сол, 1 с.л.
нарязан пресен магданоз /кориандър/, 1 с.л. нарязан пресен копър, 1 и ½ с.л.
подправка за моркови по корейски.
Начин
за приготвяне: : Обелвате тиквичките и морковите с помощта на
безопасна кухненска белачка 2 x 1. После с нея ги направете на лентички.
Последните нарежете с дължина около 8 см. Чушките нарязвате на тънки лентички,
скилидките чесън пресовате. Смесвате зеленчуците без чесънът и посолявате.
Загрявате мазнината в дълбок и голям тиган с дебело дъно –
използвах равни части зехтин и олио, поради липса на сусамово масло. Добавете
подправката за моркови по корейски – обикновено съдържа кориандър, черен и
червен пипер, босилек, куркума. Разбъркайте за 10-15 сек и изключете
нагревателният уред. Сложете нарязаните зеленчуци /заедно с отделеният сок/,
разбъркайте внимателно с дървена лъжица. После добавете оцета – сложих бял
ябълков и „балсамико“ по равни части. Отново разбърквате , добавяте чесънът, соевия сос и
медът. Пак се разбърква и накрая зелените подправки. Разбърквате, отнемате от
нагревателния уреди оставяте да изстине. Прехвърлете в дълбок съд, покрийте и
преместете в хладилник за 90 мин.
Добър
апетит!
П.П. Ако намерите подправка за тиквички по
корейски използвайте нея вместо тази за моркови. Но двете комбинирани подправки
са почти идентични по съставки.