Продукти за 10-12 броя:
За парено брашно - 2 с.л. брашно, 55
мл вода
Локум или гъсто сладко /пестил/ за пълнеж /по желание/
Начин
на приготвяне: Маята се размива в малко хладка вода,
добавя се захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне на топло.
Пресявате
брашното два пъти. Омесвате го със солта и правите кладенче. Сипвате шупналата
мая, останалата вода, олиото и разтопената свинска мас. Замесвате меко, нелепнещо
тесто /в зависимост от брашното може да поеме повече или по малко грамаж от
указаният. Трябва да се получи меко, нелепнещо/. Оставяте го на топло да втаса
/да удвои обемът си/. Обикновено отнема между 45 мин. и 60 мин.Изваждате, разделяте на три части, които разточвате в кръг 25-30 см .
Всеки кръг
тесто редите един върху друг, като първият и вторият намазвате с РАЗМЕКНАТО
краве масло. /Не разтопено, да не се разтече/. След това се разточва на кръг с
дебелина около 2 см и реже на триъгълници /10-12 броя/. Навиват се и краищата
им се свиват към средата- незатворен кръг /дъга/.
Парено тесто –
пресятото брашно – 2 с.л. се залива с гореща вода – 55 мл и оставя на топло да
набъбне /бухне/. После с четчица мажете навитите триъгълници. Подредете ги в тави постлани с хартия за печене и оставете на топло за още 15 – 20 минути. Печете в умерена фурна – 180 градуса около 15-17 мин., до леко порозовяване отгоре.
По желание
можете да ги напълните със сладко или локум.
Добър апетит!
Като източник съм използвал "Кулинарна
енциклопедия" - А. Чаушев с някои подобрения от мен.
От мен каничката кафе:)
ОтговорИзтриване