Много
вкусна салата от Изтока. Има най различни варианти за маринатата. Три продукта
са основни за салатата – млади тиквички /за готвене/, моркови и чушки. Сега ще
ви представя моят вариант.
Продукти: 500
г тиквички, 2 бр. средни моркови, 2 бр. чушки – жълта /зелена/ и червена, 3 средно
големи скилидки чесън, 1 с.л. мед, 1ч.л. бял соев сос, 4 с.л. сусамово масло
/зехтин + олио/,2 с.л. бял оцет /1 + 1 балсамико/, 1 равна ч.л. сол, 1 с.л.
нарязан пресен магданоз /кориандър/, 1 с.л. нарязан пресен копър, 1 и ½ с.л.
подправка за моркови по корейски.
Начин
за приготвяне: : Обелвате тиквичките и морковите с помощта на
безопасна кухненска белачка 2 x 1. После с нея ги направете на лентички.
Последните нарежете с дължина около 8 см. Чушките нарязвате на тънки лентички,
скилидките чесън пресовате. Смесвате зеленчуците без чесънът и посолявате.
Загрявате мазнината в дълбок и голям тиган с дебело дъно –
използвах равни части зехтин и олио, поради липса на сусамово масло. Добавете
подправката за моркови по корейски – обикновено съдържа кориандър, черен и
червен пипер, босилек, куркума. Разбъркайте за 10-15 сек и изключете
нагревателният уред. Сложете нарязаните зеленчуци /заедно с отделеният сок/,
разбъркайте внимателно с дървена лъжица. После добавете оцета – сложих бял
ябълков и „балсамико“ по равни части. Отново разбърквате , добавяте чесънът, соевия сос и
медът. Пак се разбърква и накрая зелените подправки. Разбърквате, отнемате от
нагревателния уреди оставяте да изстине. Прехвърлете в дълбок съд, покрийте и
преместете в хладилник за 90 мин.
Добър
апетит!
П.П. Ако намерите подправка за тиквички по
корейски използвайте нея вместо тази за моркови. Но двете комбинирани подправки
са почти идентични по съставки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар