В празничната българска кухня мляко с ориз се приготвя на Сирни заговезни и на Гергьовден.
Продукти: 1 ч.чаша ориз, 850 мл. прясно мляко, 1 ч.л. канела, 1 и 1/2 ч.ч. захар кристал, 2 ч.ч. вода.
По желание – 3 броя жълтъци.
Начин
на приготвяне: Почистеният и измит ориз заливаме с две
чаени чаши вода. Варим на умерен огън докато оризът се посвари и попие водата.
После добавяме топлото мляко и захарта. Продължаваме да варим без да увеличаваме
огъня, докато оризът омекне и се сгъсти – отнема около 30 мин./ в зависимост от
вида на ориза/.
Ако прибавяме жълтъци, то става малко преди да свалим
от огъня ориза, като бъркаме непрекъснато и енергично. Разпределеният в купички
ориз оставяме да изстине и поднасяме поръсен с канела.Мляко с ориз без жълтъци и с канела |
Може и със сладко от плодове по избор.
Мляко с ориз със жълтъци и сладко от смокини |
Добър
апетит!
Източник: Българска национална кухня.
Източник: Българска национална кухня.
Много приятен десерт. Правя го точно така , но с малко повече мляко и накрая добавям 1с.л.нишесте, размито в малко вода. Става леко креместо. Така го харесват у дома и задължително с канела.Ще пробвам и с жълтъци.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Някои счукват ориза при направата на Сутляша.
ИзтриванеИван, класика си е този сутляш, но не се сещам често да го приготвям, ти ме подсети сега!
ОтговорИзтриване