вторник, 27 януари 2015 г.

Кекс с пресни ябълки и сладко от кайсии


Продукти:  
1 и 2/3 ч.ч. брашно
150 г захар
200 мл олио
100 мл прясно мляко
1 яйце
50 г орехи, 50 г стафиди, 120 г сладко от кайсии, 2 бр. ябълки, 1 ч.л. сода бикарбонат, хубаво напълнена, 1 ч.л. канела, 2 праха ванилия и 2-3 капки лимонов сок.

Начин на приготвяне: Яйцето със захарта се разбиват до побеляване. Прибавяме олиото. Бъркаме. Сладкото омесваме с млякото , настърганите ябълки със содата, накълцаните орехи с канелата, стафидите, и брашното с ванилията. Слагаме постепенно всичко при разбитото яйце с захарта и олиото. Разбъркваме много добре. Капваме 2-3 капки лимонов сок. Разбъркваме отново. Изсипваме в кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 мин.
Готовият кекс след изваждане от формата можем да поръсим с пудра захар по желание.

P.S. Настърганите ябълки могат да се изпържат в 2 с.л. олио, добавяме 2 с.л. захар, малко канела и се задушат 3-4 мин. с 3 с.л. ароматно бяло вино.Тогава содата я слагаме при брашното - 2 ч.ч., а изстиналия сок от ябълките към млякото със сладкото.


Ч.ч. = 250мл

Добър апетит!

2 коментара: