За
тестото: 2 чаени чаши
брашно- 250 г, 4 бр. яйца, 1 чаена чаша захар, 2 чаени лъжички бакпулвер, 1
чаена лъжичка канела на прах, 1/3 чаена чаша сок от прясно изцеден портокал –
65 мл, 2 бр. пакетчета ванилия.
Пълнеж: 3-4 броя сладки ябълки – около 600 г, 125 г захар, 3 супени лъжици вода, 60 г
краве масло.
Начин
на приготвяне:
Пълнеж -
Карамелизирате в подходяща тавичка 100 г захар и водата до светлокафяво.Внимавате
карамела да е покрил навсякъде дъното на тавичката. Отнемате от огъня и
нареждате отгоре обелените и нарязани на полумесеци ябълки.Слагате парченца
меко масло. Поръсвате с останалата – 25 г захар.Тесто - Разбиват яйцата с 1 ч.ч.захар. Прибавяте портокаловият сок, след това на порции пресятото брашно, омесено с канелата, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвате върху ябълките. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 – 35 мин. , до приятно зачервяване. Внимаватее да не загори отгоре /можете след 20 мин. да покриете с фолио/. Пробвате с дървена клечка за зъби за готовност.
Още топъл обръщате сладкиша върху подходящ поднос
Използвах тавичка с размери 24 на 32 см .
Добър
апетит!
Понякога прибавям в тестото ½ ч.ч. заквасена сметана.
Ммммм......
Ванка, обичам такива сладкишчета и много често ги приготвям (даже в момента се пече едно такова във фурната :) )! Твоят изглежда много примамлив, ще си бодна мъничко и бягам да нагледам какво става във фурната.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!!