петък, 7 ноември 2014 г.

Карамелизиран ябълков сладкиш

Продукти:

За тестото:  2 чаени чаши брашно- 250 г, 4 бр. яйца, 1 чаена чаша захар, 2 чаени лъжички бакпулвер, 1 чаена лъжичка канела на прах, 1/3 чаена чаша сок от прясно изцеден портокал – 65 мл, 2 бр. пакетчета ванилия.
Пълнеж:  3-4 броя сладки ябълки – около 600 г,  125 г захар, 3 супени лъжици вода, 60 г краве масло.

Начин на приготвяне:
Пълнеж - Карамелизирате в подходяща тавичка 100 г захар и водата до светлокафяво.Внимавате карамела да е покрил навсякъде дъното на тавичката. Отнемате от огъня и нареждате отгоре обелените и нарязани на полумесеци ябълки.Слагате парченца меко масло. Поръсвате с останалата – 25 г захар.
Тесто - Разбиват яйцата с 1 ч.ч.захар. Прибавяте портокаловият сок, след това на порции пресятото брашно, омесено с канелата, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвате върху ябълките. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 – 35 мин. , до приятно зачервяване. Внимаватее да не загори отгоре /можете след 20 мин. да покриете с фолио/. Пробвате с дървена клечка за зъби за готовност.
Още топъл обръщате сладкиша върху подходящ поднос
Използвах тавичка с размери 24 на 32 см .

Добър апетит!


Понякога прибавям в тестото ½ ч.ч. заквасена сметана. Ммммм......

1 коментар:

  1. Ванка, обичам такива сладкишчета и много често ги приготвям (даже в момента се пече едно такова във фурната :) )! Твоят изглежда много примамлив, ще си бодна мъничко и бягам да нагледам какво става във фурната.
    Поздрави и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване