Продукти: Броколи – 400 г /може и замразени/, карфиол /почистен/
– 400 г, праз лук – 1 малък стрък, готварска сметана - 100 мл, твърдо сирене „Чедър”,
„Пармезан” – 100 г, зехтин за готвене – 2 с.л., зеленчуков бульон – 1 литър, целина
– 1 резенче, смляно индийско орехче – 2-3 щипки, чер пипер смлян – 1/2 чаена
лъжица, счукани орехови ядки -по една супена лъжица на порция, сол – 1ч.л., нарязан
пресен копър за поръсване.
Начин на приготвяне: Загряваме в дълбока тенджера
зехтина, запържваме нарязаните на ситно праз лук и целина. Наливаме горещ
бульон и прибавяне накъсаните на „розички” броколи и карфиол. Варим на умерена
температура, под похлупак около 25 мин. Изваждаме всичко, пасираме да стане
гладка гъста боза. Като бъркаме постоянно, прибавяме подправките, солта,
сметаната и настърганото на едро ренде сирене. След като се получи еднородна
смес, връщаме отново на огъня на умерена температура да поври 5 мин. Готово!
Поднасяме крем супата гореща поръсена със счукани
орехи, малко зелен копър и по желание крутони.Може да си настържите отгоре още
сирене или кашкавал.
Добър апетит!
Ако се използват замразени броколи, те се оставят на стайна температура да
се размразят и прибавят последните 7-8 мин. от варенето!
Няма коментари:
Публикуване на коментар