Продукти: 1.200кг. тиква /може и повече, но мерките са за тези килограми/ на дребни парчета с дебелина 5-8 мм, 1 и 1/3 ч.ч. захар /захарта в зависимост от сладостта на тиквата/, 2/3 ч.ч. сушени сини сливи, 2-3 с.л. олио, малко канела - около 1/3ч.л., 1 с.л. ром., ако имате, можете да добавите и малко сушени кайсии или други сушени плодове.
Нареждате обелените изчистени от семенната част нарязани парчета тиква в тава. Омесете ги с канелата, сушените плодове и захарта, като разпределяте равномерно продуктите, добавяте около 100 мл. вода, рома и под фолио печете 30-35мин. /може да отнеме различно време от указаното, някои тикви се запичат по бавно/ на 250 градуса във фурната. После махате фолиото и печете още 10-15мин. Изваждате, загъвате с фолиото, оставяте да поизстине и да си поеме течността, ако е останала. Готово!
Тук без сушени плодове |
Добър апетит!
Накои тикви в
зависимост от видът им се изпичат по бавно. Рецептата е за тиква сорт «Цигулка».
Тиква сорт "Цигулка" |
Чаена чаша = 200мл.
Чудесна рецепта, Пейчев! А сушените плодове накисваш ли ги предварително?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Колева!
ИзтриванеАко скоро са сушени и меки - не. Ако са по стари и твърди - да.
По принцип сушените плодове си поемат от водата отделена от тиквите.
Към продуктите можеш да сложиш и 2 с.л. мед. Особено такъв от мащерка, ако имаш.
Хубава вечер и Поздрави!